Mannahatta, eiland met vele heuvelen

Mannahatta Project

Mannahatta Project

Toen Henry Hudson in september 1609 op het Manhattan landde, moet het eiland er ongeveer zo hebben uitgezien: met uitgestrekte bossen, heuvelen, stromen, beekjes en zoute moerassen. De oorspronkelijke bewoners, de Lenape, gaven het de naam Mannahatta: eiland met de vele heuvelen.

De Lenape cultiveerden er pompoenen, zonnebloemen, bonen en maïs, joegen op herten en wilde kalkoenen en verzamelden schelpdieren, wilde kruiden en groenten, noten en bessen.  Beren, arenden en wolven waren andere bewoners van dit immens uitgestrekte gebied. Volgens getuigenverslagen uit de tijd van de ontdekkingsreizigers waren de bossen ‘vol zoete geuren’.

Deze reconstructiefoto’s zijn afkomstig van het Mannahatta Project van de Wildlife Conservation Society in New York, dat deze zomer in het kader van de Hudson 400 festiviteiten onder de aandacht van het grotere publiek wordt gebracht. Het komt tot stand met behulp van moderne technologie, waaronder GPS (Global Positions Systems) en GIS (Geographic Information Systems), oude Britse kaarten en beschrijvingen uit logboekenvan de ontdekkingsreizigers.

Volgens dr. Eric Sanderson, die leiding geeft aan het Mannahatta Project, moet ‘de natuur van het eiland er net zo overweldigend hebben uitgezien als de Amerikaanse Nationale Parken Yosemite en Yellowstone’!

Er wordt onder meer gewerkt aan het uitbrengen van lesmateriaal voor schoolkinderen uitgebracht, plaatsen van advertenties op bushaltes en de publicatie van een boek met foto’s van vroeger en nu. Ook komt er een tentoonstelling in het American Museum of Natural History in New York. Het onderzoek loopt nog en de  komende tijd moet er als het goed is nog veel fotomateriaal naar buiten komen.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Andermans werk

Een Reactie op “Mannahatta, eiland met vele heuvelen

  1. els els 2x

    Hoi, Je bericht ontvangen.Voor je vader gecopiëerd. Straks voor lezen. Ziet er spannend uit. We zijn trots op jou.Wat leuk die reacties over het gevecht met jou collega’s!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s