Zweden beconcurreerden Nederlanders fel

Zweedse vlag

Zweedse vlag

Nieuw-Nederland, dat zegt iedereen nog wel wat. Maar Nieuw-Zweden? Ja, de Zweden hebben ook een rol gespeeld in de geschiedenis van Amerika. “Maar heel weinig mensen weten dat”, zegt Marinus van Dintel, consulent van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland, die ik kortgeleden sprak.

Van Dintel kan het weten, hij schreef in 1994 een scriptie met de titel Nieuw-Zweden aan de Delaware en haar relaties met de Nederlanders. “Omdat ik er gestudeerd had wist ik van het onderwerp af. Dat ik de Zweedse taal kende, maakte het onderzoek een stuk eenvoudiger. Maar er is bijzonder weinig over bekend. In Nederland was weinig materiaal voorhanden, een verblijf in Zweden heeft een schat aan informatie opgeleverd.”

Peter Minuit, bron Wikipedia

Peter Minuit, bron Wikipedia

De Waal Peter Minuit, de man die in 1626 Manhattan zou hebben gekocht van de Lenape indianen, stond aan de wieg van deze Zweedse kolonie. Door een conflict werd werd hij in 1631 ontheven van zijn functie als directeur-generaal van Nieuw-Nederland.

In maart 1638 kwamen twee Zweedse schepen met een overwegend  Nederlandse bemanning aan op de westelijke oever van de Delaware rivier (ten zuiden van het huidige Manhattan) om er een kolonie te stichten. De leider van de expeditie was Minuit, die als oud-gouverneur over veel kennis van het gebied beschikte.

Binnen korte tijd bloeide de bonthandel van de eerste Nieuw-Zweden Compagnie op. Er ontstond een Zweedse kolonie rond het gebied van de huidige stad Philadelphia en de Nederlanders, die het gebied rond de Delaware rivier ook claimden, hadden het nakijken. Door gebrek aan manschappen en de vriendschappelijke betrekkingen tussen de beide landen besloten de Nederlanders niet in te grijpen.

Het waren dus niet de Engelsen, maar de Zweden die de handelsbelangen voor de Nederlanders in de Nieuwe Wereld als eersten bedreigden. Gedurende zeventien jaar wisten de Zweden de Nederlanders in de bonthandel fel te beconcurreren. Pas in 1655 kwam aan deze situatie een einde, toen de Zweden door de Nederlanders uit hun kolonie werden verdreven.

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Weetjes

Een Reactie op “Zweden beconcurreerden Nederlanders fel

  1. jeannette M.

    en wilt u weten wie voorouders e/o nazaten van de schepelingen waren die in Nieuw Zweden voet aan wal zetten: in http://www.geni.com is onlangs als vervolg op het Nieuw-Amsterdam project van enkele enthousiaste Nederlandse geni-gebruikers ook een nieuw project gestart om de New Sweden people te documenteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s