Ongeval herenigt Zeeuwse broers

Marineman Willem Brasser (1898) uit Westkapelle overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog op miraculeuze wijze een vliegtuigongeval boven New York. En dat ongeval herenigde hem met een broer die hij al in geen 33 jaar had gezien. Brasser is de grootvader van Wil Hoendervanger-Brasser uit Oostkapelle, een van de vele lezers die hebben gereageerd op de oproep in de PZC van afgelopen maandag Zeeuwen gezocht in Amerika.


“Mijn grootvader was in Engeland gelegerd en werd getransporteerd met een militair vliegtuig naar New York”, schrijft Wil. “Mijn grootvader verliet het vliegtuig met een parachute, kwam tegen de schoorsteen van een fabriek en schuurde in een vrije val naar beneden. Parachute, kleding en huid waren vernietigd en het zag er buitengewoon slecht voor hem uit. Artsen gaven hem weinig kans op genezing.”

Het ongeval haalde de kolommen van dagblad The New York Times en het artikel met foto van Willem Brasser trok de aandacht van diens broer in Rochester, die begin vorige eeuw naar de Verenigde Staten was geëmigreerd. Willem werd in zijn broers gezin opgenomen om te revalideren. “Opa vertelde over tv en andere zaken die voor ons toen, begin jaren vijftig, onbekend waren”, aldus Wil.

De familielijn Brasser moet nog zeker rond Rochester te vinden zijn. Zo ook de naam Williams, eigenlijk een verbastering van Willemsen uit Hoofdplaat, meldt Mieke ten Broeke uit Schoondijke. En ook haar moeders lijn Wispelaere is die kant opgegaan. “De meeste familieleden komen uit Marion”, schrijft ze. Waardevolle informatie, want de plaatsen Rochester, Clymer en Marion in het noorden van de staat New York zijn de ‘vergeten Zeeuwse belt’ in Amerika.

PZC, maandag 26 januari 2009

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Lezersreacties, Uit de PZC

Een Reactie op “Ongeval herenigt Zeeuwse broers

  1. riet beukert

    In onze familiekring zijn ook mensen die naar Rochester (NY) zijn geëmigreerd. Hubrecht Pape, Hij en zijn vrouw woonden (na Middelburg) in Rochester en zijn daar in de jaren ’60 beiden gestorven en begraven. Ik heb daar denk ik wel meer preciese info over want Amerikaanse vrienden van me hebben dat destijds uitgezocht. Aanvankelijk dachten we dat ze in Rochester Minnesota woonden maar dat was niet zo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s