NY400 jaar is begonnen

Vanavond was het dan zover: de officiële lancering van het NY400 jaar, Holland on the Hudson. In het midden van de Amsterdamse rosse buurt, in het internationale perscentrum aan de Oudezijds Achterburgwal, volgden pers en andere genodigden op een groot videoscherm de introductie in New York, met in de hoofdrollen burgemeester Michael R. Bloomberg van New York, burgemeester Job Cohen van Amsterdam en staatssecretaris Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.  Bloomberg was bijzonder grappig, waardoor de Nederlanders helaas wat saaier uit de verf kwamen.

Het ontwerp door de Nederlandse architect Ben van Berkel, dat een permanente plaats krijgt in Battery, de voormalige haven van Nieuw-Amsterdam

Het ontwerp door de Nederlandse architect Ben van Berkel, dat een permanente plaats krijgt in Battery, de voormalige haven van Nieuw-Amsterdam

Burgemeester Bloomberg onthulde er het geschenk van Nederland aan New York, een paviljoen ontworpen door de Nederlandse architect Ben van Berkel, dat aan de bovenkant nog het meest weg heeft van een speelgoedwindmolentje op een stokje, voor kinderen. Maar anderen zagen er weer een scheepsonderdeel in. En volgens Bloomberg was dat maar goed ook: “Kunst moet op meer dan een manier uitgelegd kunnen worden. Mensen moeten er zelf hun interpretatie aan kunnen geven.” Het paviljoen krijgt een permanente plaats in Batery, de voormalige haven van Nieuw Amsterdam. “Het paviljoen geeft uiting aan de onverbrekelijke band tussen Nederland en New York”, aldus staatssecretaris Timmermans.
Ook is vandaag de nieuwe website van NY400, Holland on the Hudson  geopend, met informatie over de honderd verschillende activiteiten die zowel in Nederland als in New York worden georganiseerd. Ik vertelde er al wat over op de pagina Henry Hudson 400. Zelf concentreer ik me uiteraard op alle Zeeuwse links en die zijn er zeker!
Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Dagboeknotities

2 Reacties op “NY400 jaar is begonnen

  1. Bloomberg was echt bijzónder uitgelaten. Ik heb wel vaker toespraken gezien van Bloomie, maar zelden waren ze zo jolig als deze.

    Nou ja, hij zal wel blij zijn geweest dat de hele NY400-herdenking hém en de New Yorkse belastingbetaler, geen cent kost, zoals hij zei, en wél extra Nederlandse toeristen naar de stad zal trekken.

  2. Het was net stand-up comedy…wel verfrissend! Dat hij er centen mee verdient terwijl hij niets hoeft uit te geven, zal er vast mee te maken hebben. Dan kunnen we concluderen dat in ieder geval één Nederlandse wijsheid niet in zijn DNA zit: ‘de kost gaat voor de baat uit’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s