Honkballer Jim Kaat had Zeeuwse voorouders

Jim Kaat

Jim Kaat

Een PZC-lezer wees me zojuist op het bestaan van de beroemde Amerikaanse honkballer James Lee Kaat, met de roepnaam Jim en bijnaam Kitty.

“Zijn voorouders komen uit Zeeland. Het onderzoek naar mijn eigen stamboomgegevens leerde mij dat er twee ouderparen zijn die zich vestigden in de USA en waarvan één de groot- of overgrootouders zijn van deze Amerikaanse superstar”, schrijft M. Kaat uit Middelburg, die waarschijnlijk zelf ergens verbonden moet zijn met deze succesvolle honkballer.

Ondanks ettelijke pogingen via e-mail, post en internet is Kaat er dus nog niet achter wie precies de voorouders zijn geweest van Jim Kaat.  Wie het wel weet, kan mij mailen of liever nog hieronder reageren.

M. Kaat: “Het eerste echtpaar dat in aanmerking komt is Simon Kaat x Johanna de Jonge. Simon emigreerde als wees vanuit Tholen op 04-11-1890 op 20-jarige leeftijd naar de VS waar hij zich vestigde in Grand Rapids (Michigan). Hij trouwde daar met Johanna de Jonge, zij was met haar ouders al eerder vanuit Zuid-Beveland geëmigreerd.”honkbal1

“De tweede mogelijkheid is het echtpaar Leendert Kaat x Suzanna Bliek, dat vanuit Nieuw- en Sint Joosland naar de USA vertrok op 11-04-1900 en zich vestigde in Sheboygan (Wisconsin).”

Dit zijn de gegevens die M. Kaat me nog verder mailde:

“James Lee Kaat werd geboren op 7 november 1938 in Zeeland (Michigan). Hij bezocht Hope College in Holland (Michigan). Hij werd pitcher (werper) in het schoolteam en tekende in 1959 een profcontract bij de Washington Senators en verhuisde in 1961 met dit team naar het westen toen de naam van het team veranderde in de Minnesota Twins. Met dat team won hij meerdere keren de American League. Hij speelde daarna bij de Chicago White Sox (1973-75), Philadelphia Phillies (1976-79), New York Yankees (1979-80) en de St. Louis Cardinals (1980-83). Met verschillende teams werd hij meerdere malen kampioen in respectievelijk de American League Western Division, de American League Eastern Division en bij de Word Series. Hij was lid van het American League All Stars Team in 1962, 1966 en 1975. Hij won 14 American League Gold Glove Awards (1962-75 ) en 2 National League Gold Glove Awards. Hij werd 3 keer een All Star.
Toen hij stopte met actief honkbal spelen was zijn 25-jarige carrière de langste van welke pitcher in de geschiedenis van de Major League.”

“Na zijn loopbaan als honkballer werd hij honkbalverslaggever en -analist voor CBS en ABC. In 1995 werd hij genomineerd voor een Emmy Award voor “On Camera Achievement”. In 2006 won hij een Emmy Award voor “on-air achievement”. Momenteel wordt nog druk overleg gepleegd over het feit of Jim Kaat moet worden vereerd in The Hall of Fame.”

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Lezersreacties, Weetjes

3 Reacties op “Honkballer Jim Kaat had Zeeuwse voorouders

 1. S.Koobs

  James Lee Kaat is een kleinzoon van Simon Kaat en Johanna de Jonge.
  Simon is een zoon van Marinus Jacobus Kaat en Maatje t Gilde .
  Maatje sterft in 1884 en is dan al weduwe.
  Marinus Jacobus was een broer van mijn overgrootvader Jan Kaat.

 2. Simon Kaat is met zijn zuster naar grand rapids zij gegaan zij was een vriendin van mijn oma. Ik heb nog enige foto’s van haar in amerika

 3. Ik kreeg nog geen reactie van mijn eerdere mail,james kaat een kleinzoon van Simon Kaat die omstreeks 1900 vertrok uit Tholen met zijn zuster maatje naar grand rapids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s