Nazaat Dominicus voorzag generaal Knox van winterverblijf

Vanderveer Knox House

Vanderveer Knox House

Mijn voorouders hebben een bescheiden bijdrage geleverd aan de geschiedenis van de Verenigde Staten, zo ontdekte ik deze week tot mijn eigen verrassing. PZC-lezer Dies Martens wees me op het Vanderveer-Knox House dat in Pluckemin, New Jersey is gebouwd. “Je breekt wat los met je trip naar Amerika”, schreef hij en daar heeft hij zeker gelijk in! Dies heeft me van zoveel informatie voorzien, dat ik er een groot artikel aan zou kunnen wijden.

Jacob Vanderveer, een kleinzoon van Cornelius Jansz Dominicus Vanderveer bouwde het huis tussen 1772 en 1778. Uit stamboomonderzoek is gebleken dat de meeste Dominicussen uit Zeeland afstammen van Cornelis Janse Dominicus uit Kloetinge. Een nazaat van hem is Cornelis,  die in 1657 door ‘een seecker voorgevallen ongeluck’ uit Zeeland is gevlucht naar het Nieuw Amsterdam van Peter Stuyvesant.

Henry Knox

Henry Knox

Het opvallende is echter niet het Vanderveer huis zelf, maar het feit dat het huis in de winter van 1778 en 1779 als onderkomen is gebruikt door generaal Henry Knox en zijn gezin. Knox assisteerde George Washington, die uiteindelijk de eerste president van de Verenigde Staten zou worden, in de strijd tegen de Britten. Knox stond bekend om zijn kennis over artillerie en Washington kon hem daarom goed gebruiken. Washington had in die tijd met zijn continentale leger kamp opgeslagen bij het naburige Pluckemin, New Jersey. De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog duurde van 1775 tot 1783. Tegenwoordig staat het huis overigens in een museum in East Jersey Ole Town.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Lezersreacties, Uit de PZC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s