Zeeuwse voorziet gans New York van Vlaamse witlof

Dit artikel stond zaterdag 21 februari in de  PZC zaterdagbijlage Spectrum

Janny Hendrikse uit Nieuwerkerk bouwde samen met haar man groenten- en fruitgroothandel Coosemans op

Janny Hendrikse

Janny Hendrikse

Hoe komt voedsel eigenlijk in New York terecht? Het is een vraag waar veel toeristen op Manhattan en zelfs geboren en getogen Newyorkers niet vaak bij stilstaan. Als er ergens een stad is waar aan voedsel geen gebrek is, is het wel The Big Apple. De supermarkten en toko’s, deli’s genoemd, stallen hun fruit en groenten in overvloedige aantallen uit op de stoep en écht werkelijk overal kun je eten: van de pretzel- of hotdogkraam op de hoek tot de hippe restaurants van Greenwich Village of The Upper East Side, waar de dames van de tv-serie Sex and the City plegen af te spreken.


De motor achter deze uitbundige eetcultuur ligt in het noorden van de stad, aan de overkant van de Harlem River: Hunts Point in The Bronx. Het is naar verluidt ’s werelds grootste voedselgroothandel, met een bereik van meer dan 22 miljoen mensen. Hier heeft een Zeeuws meisje haar plek gevonden: Janny Hendrikse (51) uit Nieuwerkerk. Haar Belgische echtgenoot Eddy Creces (50) richtte in 1985 Coosemans in New York op, een groothandel gespecialiseerd in bijzondere groenten en fruit. Eddy’s Belgische zakenpartner Danny Coosemans had toen al de eerste vestiging in Los Angeles uit de grond gestampt en zocht naar uitbreidingsmogelijkheden. Janny zou in het begin alleen assisteren, maar uiteindelijk is ze, vanwege het vele werk dat de handel opleverde, blijven hangen. “Eddy is de boss, ik ben de co-boss”, vertelt ze, met een knipoog. “We zijn een echt team.”
Coosemans in New York is inmiddels een bedrijf met zo’n vijftig werknemers, die zorgen dat 24 uur per dag producten aan de klanten kunnen worden geleverd. En dat zijn in het geval van Coosemans onder andere de supermarkten en de chefs van vele restaurants in Manhattan. Helemaal in het begin begonnen de twee met de verkoop van witlof, een van oorsprong Vlaams product, en dus vrijwel onbekend in deze contreien. “Het was voor die tijd heel bijzonder. Ze verkochten hier wel traditionele groenten als sla, tomaten en aardappelen. Maar wat wij deden was vrij exotisch. Niet iedereen geloofde er dan ook in dat onze handel zou aanslaan”, zegt Janny, terwijl ze door de poorten van de markt rijdt, op weg naar haar ‘huis’, zoals de loodsen met verkooppunt, opslag- en kantoorruimte genoemd worden.
Maar de witlof bleek goed te verkopen en langzamerhand begonnen klanten te vragen om andere, ‘vreemde’ producten. Van lieverlee kwamen er steeds meer nieuwe producten uit Nederland, België en ook andere landen in het assortiment bij. De loodsen van Coosemans staan nu volgepakt met onder meer microgroenten, kruiden op een innovatief vershoudbedje, tofoe, gepelde knoflook uit China en Belgische andijvie. Zelfs een oud-Hollandse groente als schorseneren vindt hier aftrek. “De chefs van de Italiaanse restaurants weten er goed raad mee”, weet Janny. “En terecht: schorseneren zijn eigenlijk veel lekkerder dan asperges. Jammer eigenlijk dat mensen het niet meer zo vaak klaarmaken. Maar het is dan ook wel een werkje om ze schoon te maken.”
In de begintijd kwamen de chefs van de restaurants, altijd op zoek naar een nieuw product, persoonlijk naar de markt, herinnert Janny zich. Dat is wat minder geworden. Maar ook nu, in een tijd dat de wereld door de vooruitschrijdende technologie kleiner is geworden, blijft de interesse voor het onbekende. Janny: “Ze zijn er nog steeds: producten die niemand kent. Maar het is moeilijker geworden: sommige producten zouden bedorven zijn bij aankomst en andere mogen vanwege de wetgeving de Verenigde Staten niet in.”
Van één simpel importproduct uit hun thuisland, de witlof, hebben Janny en Eddy een zaak van formaat kunnen maken. En nog altijd zijn ze bezig met innovatie. Op het naburige Long Island, met een microklimaat vergelijkbaar met dat van Zeeland, staan inmiddels kassen waarin Coosemans microgroenten teelt. Het is een samenwerkingsverband met Koppert Cress, het bedrijf van de Nederlander Rob Baan. En ook deze producten slaan aan op de Amerikaanse markt. “Zoals ze dat wel eens zeggen, sprongen we precies op het juiste moment in de markt. Nog altijd zijn de grootste importeur van witlof in New York en zijn we een van de grootste op het gebied van specialiteiten.”

Hunts Point in The Bronx: ’s werelds grootste voedseldistributiecentrum

Vrachtwagens arriveren op Hunts' Point

Vrachtwagens arriveren op Hunts' Point

Elke zondagavond rijden monsterlijk grote trucks vanuit de tuinen van Amerika, Florida en Californië, het terrein van Hunts Point markt in de Newyorkse wijk The Bronx op. Alleen in het geval van een nationale feestdag, zoals deze week met Presidents’ Day, verschuift het tijdstip naar de maandagavond. De chauffeurs hebben er dan een week rijden over de Amerikaanse snelwegen op zitten. “Deze markt is in de jaren zestig gebouwd, en is eigenlijk te krap geworden, dus het is soms best even passen en meten”, zegt Janny Hendrikse van Coosemans. De geboren Nieuwerkerkse houdt van dit tijdstip in de week. “Het is hier dan een en al activiteit.”
Maar eigenlijk is Hunts Point een plek waar het altijd wel bruist. Het voedseldistributiecentrum, met zo’n 800 groothandels in vlees, vis, groenten en fruit, heeft een bereik over heel New York en ver daarbuiten en bevoorraadt in totaal zo’n 22 miljoen mensen. Het ligt op een centraal punt waar snelwegen, spoorlijn en vaarroutes samenkomen. De markt is goed voor circa 25.000 banen. “In principe is het hier 24 uur per dag open. Alleen tussen vrijdagmiddag en zondagavond ligt het even stil. Als de nieuwe voorraden op zondag binnenkomen, beginnen rond acht uur de telefoons bij onze verkopers te rinkelen.Vervolgens komen de klanten met kleinere trucks, die beter geschikt zijn voor de wegen in de stad, de spullen ophalen.”

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Uit de PZC

4 Reacties op “Zeeuwse voorziet gans New York van Vlaamse witlof

 1. Margriet

  Dag Lilian, kan me levendig voorstellen hoe het was in de auto bij Janny, een spraakwaterval die met veel toewijding aan de zaak werkt. Altijd druk bezig en toch tijd maken voor familie en vrienden. Het is de allerliefste schoonzus die er is. Als je haar nog ziet doe haar dan even de groetjes van Margriet.
  Voor jou nog veel plezier en veel geluk bij het zoeken naar Zeeuwen, maar volgens de reacties die ik lees zijn er zoveel Zeeuwen in de US dat je niet de tijd hebt om ze allemaal te bezoeken.
  Groetjes
  Margriet

 2. Beste Margriet, het was inderdaad erg gezellig met Janny! En wat een bijzonder bedrijf is dat. Fijn dat je mijn weblog leest. Het is inderdaad een luxeprobleem: zoveel Zeeuwen die contact hebben gezocht. Maar dat betekent ook dat het onderwerp leeft. En dat we als PZC een goede keuze hebben gemaakt voor dit project!

 3. Hey Margriet,
  Ik wist niet eens dat je de blog las. Ben eigenlijk voor’t eerst gaan kijken vandaag. Is dit niet geweldig? Lilian heeft een pracht opdracht. Heb je gezien waar we naar toe gaan als jullie op bezoek komen volgende keer? We gaan naar Theo en familie in Maine? Mosselen van de beste kwaliteit!! in de mooiste omgeving.
  Lilian, nog heel veel plezier en hopelijk tot later in NY. Ik geniet van je verhalen.
  Janny

 4. margriet

  Dag Janny, Lijkt me een goed idee die mosselen, doen we !!
  Ja ik ben al aan het lezen sinds ik de mail van jou ontvangen had maar heb pas later gereageerd(ligt misschien aan de ouderdom) Leuke site en fijn om al die reacties te lezen, er is blijkbaar veel interesse.
  Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s