Een president met visie, wilskracht en Zeeuwse voorouders

Onderstaand verhaal stond afgelopen zaterdag in de PZC-bijlage Spectrum. Omdat niet iedereen die mij volgt, de PZC kan kopen, hieronder het volledige artikel.

Franklin D. Roosevelt

Franklin D. Roosevelt

Toen Franklin Delano Roosevelt in 1933 aan de macht kwam, zag hij zich gesteld voor enorme uitdaging. Het land zat midden in een grote depressie: een op de vier was werkloos, de meeste banken waren gesloten, door erosie ware oogsten verloren gegaan en boeren die nog wel opbrengst van hun land hadden, incasseerden enorme verliezen.


Wie vandaag de dag over het voormalige landgoed van de Roosevelts in Hyde Park wandelt, maakt al gauw een vergelijking met de uitdaging waarvoor president Barack Obama nu staat: de kredietcrisis. Sommige Amerikanen denken zelfs dat de huidige situatie slechter is dan toen, in de beruchte crisisjaren. “Omdat we de bodem van de put nog lang niet hebben gezien. En omdat het deze keer een wereldwijde crisis is”, is de opvatting.
Misschien hebben ze gelijk: er zijn weliswaar nog geen beelden van hongerlijdende Amerikanen die op straat liggen te creperen, maar mensen schamen zich voor hun armoede, waardoor die verstopt blijft. FDR had er een visie op, die nu meer dan ooit van kracht is. “Het enige dat we moeten vrezen, is de angst zelf”, sprak hij op 4 maart 1933, tijdens zijn inauguratierede.
Franklin D. Roosevelt groeide op op het landgoed aan de Hudson Rivier, dat ruim drie uur rijden van New York verwijderd ligt. De Roosevelts waren een van de van oorsprong Nederlandse families, die zich na aankomst in Amerika in de vallei hadden gevestigd. Franklins voorvader was, evenals die van zijn verre oom Theodore, Claes Martenszen van Rosenvelt, die in de jaren veertig van de zeventiende eeuw vermoedelijk vanuit Oud-Vossemeer in Manhattan aankwam.
Al tijdens zijn presidentschap wist hij dat het huis waarin hij zijn kindertijd had doorgebracht en zijn hele leven woonde, uiteindelijk een museum zou worden.“En dus gaf hij instructies over hoe het er uit moest zien. Hij was de eerste die een presidentiële bibliotheek oprichtte en die openstelde voor het publiek. Ook tijdens zijn regeerperiode waren de presidentiële documenten al in te zien en dat was heel bijzonder indertijd. Andere presidenten gaven het papierwerk uiteindelijk wel vrij voor onderzoek door schrijvers en geschiedkundigen, maar pas nadat ze waren afgetreden”, zegt gids Ann Murray van National Park Service, terwijl ze een kleine groep toeristen door de voormalige woning van FDR leidt. Foto’s binnen maken mag er niet. “Dat is onder meer vanwege de beveiliging”, legt ze uit.
Na de Grote Depressie brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit. “FDR zag de oorlog al lang van tevoren aankomen en riskeerde zijn eigen politieke carrière door te waarschuwen voor het gevaar uit Duitsland en stoomde Amerikaanse troepen klaar voor een eventuele strijd”, zo krijgen bezoekers te horen op een van de films die in de multimediale tentoonstelling in de bibliotheek worden vertoond. Hij zette zijn persoonlijke diplomatie in om met Churchill, Stalin en andere geallieerde leiders te onderhandelen.
De Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog waren overigens niet de enige uitdagingen in het leven van Franklin Delano Roosevelt en zijn vrouw Eleanor. Op vrij late leeftijd, FDR was toen al 39, kreeg hij kinderpolio en raakte daardoor tot aan zijn middel verlamd. Gids Ann Murray: “In het begin was hij zelfs volledig verlamd, maar door oefening kreeg hij de kracht in zijn bovenlichaam terug. Hij was er daarom extra op gebrand om zijn torso sterk te houden. Dat kun je goed zien op de film die ze bij de ingang vertonen terwijl hij aan het zwemmen is: hij had een bovengemiddeld gespierd bovenlichaam.”
De ziekte had overigens ook grote gevolgen voor de relatie tussen FDR en Eleanor. FDR bleef slapen in het echtelijke bed, Eleanor kreeg het kamertje erachter. Ze zou zich er nooit helemaal thuis voelen, omdat in de kamer daarachter voortaan moeder Sara haar intrek nam. De kamers waren middels deuren met elkaar verbonden, zodat de vrouwen snel ter plekke konden zijn als Franklin verzorging nodig had. Eleanor heeft zich, vanwege de nu wel heel nabije aanwezigheid van haar schoonmoeder, nooit helemaal thuis gevoeld in deze kamer, meldt het informatiebordje naast de ingang.
Alle lichamelijke gebreken ten spijt, bleef Eleanor achter haar man staan. Ze steunde hem in zijn politieke aspiraties en ze werkten als een team, waardoor hij uiteindelijk tot vier maal toe werd gekozen als president van de Verenigde Staten. Een record dat nu niet meer kan worden geëvenaard. Tegenwoordig mag een president nog maar een keer worden herkozen.
“Maar weinig mensen wisten in die tijd dat hun president helemaal niet kan lopen. Met de pers was er een gentlemen´s agreement: ze zorgden ervoor dat de rolstoel van FDR buiten beeld bleef. Er zijn maar twee foto´s van de man in de door hem zelf gefabriceerde rolstoel. “Hij gaf mensen de illusie dat hij wel kon lopen: hij gooide zijn bovenlichaam naar voren, zodat de onder hem bungelende benen vanzelf mee gingen. Dat zag er uit alsof het echt was. Ook had hij zichzelf ten doel gesteld om zo iedere dag de oprijlaan af te ‘lopen’. Meestal moest hij er halverwege mee ophouden, maar het gaf wel aan wat voor wilskracht de man had”, aldus Murray. Waarmee ze onbewust een wellicht typisch Zeeuwse karaktereigenschap aanduidt.

Franklin D. Roosevelt Presidential Library and Museum, Hyde Park (NY), Verenigde Staten. November-april 9-17 uur, mei-oktober 9-18 uur. Gesloten op Thanksgiving, Eerste Kerstdag en Nieuwjaar.

 

Wieg van de Roosevelts ligt in Oud-Vossemeer

 • Oud-Vossemeer is de wieg van de familie Van Rosevelt, een naam die verwijst naar veldje (klap-)rozen. Later is de naam verbasterd naar Roosevelt.
 • Het is een Zeeuwse familie die tot de verbeelding spreekt, omdat uit de nakomelingen van Claes Martenszen van Rosenvelt, die in de jaren veertig van de zeventiende eeuw in Manhattan aankwam, twee Amerikaanse presidenten en één presidentsvrouw zijn voortgekomen.
 • De familie splitst bij de kleinzonen van Claes Martenszen van Rosenvelt: Jacobus Roosevelt (1692-1776) en Johannes Roosevelt (1689-?). De twee takken ontwikkelen zich afzonderlijk van elkaar.
 • Jacobus is de voorvader van Franklin Delano, die in de Hudson River Valley kwam te wonen.
 • Johannes Roosevelt is de voorvader van Theodore Roosevelt en zijn nichtje Anna Eleanor. Theodore Roosevelt (1858-1919) was de 26e president van Amerika, van 1901 tot 1909. 

 • Theodores nichtje Eleanor (1884-1962) trouwde uiteindelijk met Franklin Delano (1882-1945), die de 32e president was, van 1933 tot zijn dood in 1945.  

Vier keer achtereen gekozen

 

 • Franklin Delano Roosevelt is de enige president van de Verenigde Staten die vier keer achter elkaar is gekozen. Dit record kan niet meer worden geëvenaard, omdat een president tegenwoordig maar één keer kan worden herkozen.
 • De grootste uitdagingen van zijn presidentschap waren de Grote Depressie en de Tweede Wereldoorlog.
 • FDR was de enige president die in een rolstoel zat. Hij kreeg polio op 39-jarige leeftijd.
 • Hij was de eerste die een presidentiële bibliotheek oprichtte, een vrouw in het kabinet opnam en een sociaal verzekeringsplan voor de bevolking implementeerde. Ook was FDR vader van de Verenigde Naties.

 

 

Strijdster voor mensenrechten

 

 • Eleanor Roosevelt was de eerste Lady of the World.

  Portretten van Eleanor Roosevelt

  Portretten van Eleanor Roosevelt

 • Zij was een strijdster voor vrouwen-, jongeren- en minderhedenrechten.
 • Eleanor was diplomate, gaf lezingen en schreef boeken en columns.
 • Na de dood van haar man werd ze gedelegeerde bij de Verenigde Naties. Ze was voorzitter van de commissie die de Universele Verklaring voor de Mensenrechten heeft opgesteld.

 

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Uit de PZC

2 Reacties op “Een president met visie, wilskracht en Zeeuwse voorouders

 1. Pingback: Roots of the Roosevelts: An International Controversy

 2. Pingback: De Roosevelts in Zeeland: Een Internationale Controverse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s