Crisis biedt ook kansen

Etalage van een boekenwinkel in Albany

Etalage van een boekenwinkel in Albany

“Merk je wel eens wat van de crisis in Amerika?”, is een vraag die mij de laatste weken wel eens vanuit Nederland bereikt. De beelden van de dakloos geraakte ex-huizenbezitters in Californië, die nu buiten in tentjes wonen, zijn ongetwijfeld de oceaan overgegaan. Op mijn weblog heb ik het onderwerp tot nu toe vermeden. Niet omdat ik geen aandacht aan wil besteden, maar de ellende, de stille armoede, speelt zich voor een groot deel achter de gevels van de huizen af.

“Alleen als je er naar gaat zoeken, zou je er iets van kunnen zien”, was het antwoord van B&B-eigenaar en schrijver Craig Hickman uit Winthrop in Maine, die beroepsgewijs de Amerikaanse politiek de hele dag volgt. “Als je hier zou wonen, zou je misschien kunnen zien dat een winkel is gesloten of dat iemand is verhuisd omdat -ie zijn hypotheek niet meer kan betalen. Voor mij zou de crisis zichtbaar worden als de Chevrolet-garage op de hoek, een bedrijf dat hier als sinds jaar en dag zit, zou sluiten vanwege de problemen die moederbedrijf General Motors heeft. ”
Het leven gaat hier gewoon door: de auto’s rijden nog, winkels zijn gewoon open, er eten nog steeds mensen buiten de deur. Wel is de crisis het dagelijks terugkerende onderwerp op de televisie en in de kranten. Ook de boekhandel springt erop in: de etalage van de boekenwinkel op de foto in Albany, waar ik vandaag ben, ligt vol met aan het onderwerp verwante boeken. Titels als The End of Wall Street (‘Het einde van Wall Street’), The Bike to Work Guide (‘Hoe fiets ik naar mijn werk-gids’), The Predator State (‘De roofdier-staat) en Beat the Recession (‘Versla de recessie’) doen het goed.
Ook boeken over tuinieren staan ineens in de belangstelling. En dan heb ik het niet over titels als Hoe groeien dahlia’s of Natuurtuinen. Nee, mensen willen hun eigen fruit en groenten telen, omdat het goedkoper is en ze er nu toch meer tijd voor hebben. Craig en zijn partner Jop Blom, die in Axel en Middelburg heeft gewoond, hebben een grote lap grond rondom hun B&B Annabessacook Farm. Craig verbouwt er al elk jaar zijn groenten, maar dit voorjaar wil hij de moestuin ook beschikbaar stellen voor de gemeenschap. “In Winthrop gaan we met zijn allen zorgen voor elkaars voedsel. Dat zal dit jaar op heel veel plekken in de Verenigde Staten gebeuren. De crisis brengt de mensen op een vreemde manier ook bij elkaar. Dat zou eigenlijk ook moeten gebeuren als het wel goed ging met de economie. Een dieptepunt brengt ook altijd kansen met zich mee”, aldus Craig.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Column

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s