Amerika was niet altijd land van melk en honing

Amerika was lang niet voor iedereen het land van melk en honing. Er waren emigranten die het knap lastig hadden om een nieuw bestaan op te bouwen. “Sommigen schreven naar het thuisfront brieven met leugens over hun nieuwe vaderland”, zegt Jeri Becker uit Albion (NY), een derde generatie emigrant, zoals ze dat hier noemen. Ze heeft zowel voorouders in Cadzand als Wolphaartsdijk.

“Ze schreven dat het hier zo prachtig was, dat ze hier van alles konden kopen. Maar dat kon zeker niet iedereen.” Haar grootvader uit Wolphaartsdijk, Willem van Strien, was er zo één. “Voorheen was hij schipper, molenaar en bakker. Maar hier werd hij boer. Daar had helemaal geen ervaring of affiniteit mee, dus dat wilde helemaal niet zo goed lukken. Dat wisten ze in Nederland niet.”

Van Strien was niet de enige. Zo is de familie van de moeder van voetballer Willem van Hanegem, Anna van Grol,

Willem van Hanegem

Willem van Hanegem

geboren in een familie van Nederlandse emigranten, die, gedesillusioneerd, uiteindelijk zelfs terugkeerden naar Zeeuws-Vlaanderen.
Dat moeder Anna was geboren in Rochester in de staat New York, waar ik deze week doorheen reisde, heeft Bressiaander Willem van Hanegem nog parten gespeeld toen hij voor een tijdje in Amerika wilde voetballen. Van Hanegem speelde in 1979 een jaar bij Chicago Sting. “Maar hij heeft veel moeite moeten doen om een verblijfsvergunning te krijgen. De autoriteiten vielen over het feit dat zijn familie was teruggekeerd”, zo ontdekte Matty Verkamman uit Kats tijdens het onderzoek voor de biografie van de voetballer, een werk dat in 2008 verscheen.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uit de PZC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s