Struikelen over Zeeuwse sporen

In Zeeland (Michigan) struikelde ik vanmiddag zowat over de Zeeuwse sporen. De dag begon met een onderhoudend

Kurt van Koevering van The Zeeland Record

Kurt van Koevering van The Zeeland Record

gesprek met Kurt Van Koevering,  hoofdredacteur, fotograaf en advertentieverkoper van het weekblad The Zeeland Record, dat als sinds 1893 bestaat.

Het bedrijf wordt al vier generaties lang van vaders op zoons overgedragen. Op het ouderwets rommelige tweemanskantoor ruikt het nog naar de drukinkt, een lang vervlogen verschijnsel bij de meeste kranten van tegenwoordig. Ik werd er een beetje deemoedig van.

Later was ik in het historisch museum Dekker House,  waar het wemelt van nog meer Zeeuwse verhalen. Zeeland is gesticht door de Zeeuwen dominee Cornelis van der Meulen, landbouwer Jannes van de Luyster en aannemer Jan Steketee. In 1847 vertrokken ze met 457 Zeeuwen op drie schepen naar Amerika. Er zijn foto’s van Zeeuwse kappen in de kerk van Kapelle en Zeeuwse kostuums pronken op etalagepoppen in een van  de tentoonstellingsruimtes.

Zeeuwse kappen in de kerkbank

Zeeuwse kappen in de kerkbank

Het verklaart de vele Zeeuwse namen op de begraafplaats en op de gevels van de bedrijven in de winkelstraat. Juwelier Dekker die circa 1850 een zaak runde in Goes, opende hier een winkel in 1882. De naam Dekker staat nog steeds op de gevel. Jan de Pree liet de First Dutch Church bouwen naar het model van een kerk in Axel. Jacob den Herder begon na vele omzwervingen in 1878 een bank. Dat werd in 1974 de First Michigan Bank, die in 1997 werd opgekocht door Huntington Bancshares in Columbus (Ohio).

En voor ik vanavond terugkwam in Khardomah Lodge in Grand Haven liep ik nog even naar de winkel voor pak melk.  De naam: Bareman’s, uit het plaatsje Holland (Michigan). Dat moet haast wel een Zeeuws-Vlaming zijn geweest.

Bareman's melk

Bareman's melk

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Dagboeknotities

4 Reacties op “Struikelen over Zeeuwse sporen

  1. Het is dan weer jammer dat hij eigenlijk Kurt Van Koevering heet en het blad The Zeeland Record.

  2. Dies

    Liliian,
    ik heb het akelige gevoel dat ik die foto al eerder gezien heb maar dan genomen in de kerk van Kapelle. Of hij moet er erg veel op lijken en dat heb je al gauw met dat “boerehôed”. We zoeken dat uit.
    Dies

  3. Dank je wel, Dies! Dat zou kunnen, er stond verder geen uitleg bij.

  4. Yep, you are right, Frank. Heb het direct veranderd. Dankjewel voor de oplettendheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s