In Oostburg vind je de Westkapellenaren

Daane Hardware in Oostburg, Wisconsin

Daane Hardware in Oostburg, Wisconsin

Nadat dan eindelijk de creditcard gearriveerd was, kon ik verder met mijn reis. De eerste stop was South Holland in Chicago, Illinois, waar Adriaan Zwemer uit Oostkapelle ooit als dominee heeft gewerkt. Er was niet veel te zien, dus daarna ben ik snel verder gereden naar Sheboygan, Wisconsin. Heb alweer een fijne plek om te slapen gevonden, een beetje boven mijn budget, maar vooruit. Heb nu voor honderd dollar per nacht  een suite met twee verdiepingen in de B&B Rochester Inn : met een woonkamer beneden, waar het ontbijt wordt geserveerd, en een slaapkamer boven met whirlpool en uitzicht op de waterval. Yes!

 Twee huizen verder in het gebouw van de Shebogyan Historical Society werkt Mary Risseeuw, een expert op het gebied van genealogie en Zeeuws erfgoed. Vanochtend liet ze me Oostburg en Cedar Grove zien, twee plaatsjes waar veel Zeeuwen zijn neergestreken die niet, zoals in Michigan of Upstate New York, de dominees volgden, maar hun eigen leven wilden opbouwen. “Daar ben ik eigenlijk best trots op”, zegt Mary, wier voorouders bijna allemaal uit Zeeland stammen.

Op het eerste gezicht zijn de Zeeuwse sporen lastiger te vinden dan in Zeeland of Holland in Michigan. Ze zijn er echter wel! Er emigreerden hier vooral veel mensen van Westkapelle, waar in 1830-40 schrijnende armoede heerste. De begraafplaats is vol met namen als Van der Jagt, De Pagter, De Witt, Brill en Brasser. 

Zo liep ik vanmorgen samen met Mary de ijzerwarenhandel van Peter Daane binnen. Een winkel waar van alles te koop is: gereedschap, Amerikaanse vlaggen, racoon-kooien en geweren. De winkel is sinds 1901 in handen van de Daanes uit Westkapelle, daarvoor was hij eigendom van de familie Brill, waar Mary Risseeuw weer van afstamt. Risseeuw heeft aan beide zijden van haar familie Zeeuwse voorouders. Daanes overgrootvader Peter Daane jr. was eerste luitenant in de Burgeroorlog, samen met een aantal andere mannen van Zeeuwse afkomst, zoals Adriaan Daane, Abraham Eernisse en Matthew Eernisse. “De Daanes uit Westkapelle waren een belangrijke familie voor dit gebied”, aldus Mary.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dagboeknotities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s