Tips voor stagelopen of studeren in de VS

Stagelopen of studeren is een perfecte manier om eens even van the American way of life te proeven. Voor het Spectrum-artikel van deze zaterdag over dit onderwerp heb ik drie studenten geïnterviewd die nu in Amerika zitten. Naar aanleiding daarvan heb ik hieronder de mogelijkheden op een rijtje gezet. 

 • Om als scholier of student naar Amerika te gaan zijn diverse beurzen beschikbaar, maar in bijna alle gevallen zijn die niet helemaal kostendekkend. Hou dus rekening met eigen uitgaven in je budget!
 • Er zijn verscheidene bureaus die kunnen helpen met de voorbereidingen voor een jaartje Verenigde Staten. Meer informatie is onder meer  te vinden op: www.ef.com, www.fulbright.nl, www.travelactive.nl, www.afs.com, www.interexchange.org.
 • Soms kan de onderwijsinstelling in Nederland bemiddelen voor een plek op een Amerikaanse college of universiteit.
 • Sommige kerkgenootschappen, stichtingen, Europese instellingen, de vrijmetselarij of de eigen hogeschool/universiteit geven een steuntje in de rug aan jongeren met ambities. Schrijf een plan van aanpak, een begroting e.d. en stuur het naar ze toe. Doe dit een jaar van tevoren en wacht niet totdat je toelating officieel is, want deze organisaties nemen meestal ruim de tijd om tot weloverwogen oordeel te komen. (Ik spreek uit eigen ervaring)
 • Middelbare scholieren kunnen een jaar les volgen op een Amerikaanse high school. Verblijf is vaak in een gastgezin.
 • Met een havo-, vwo- of mbo-diploma op zak kun je een undergraduate programma op een college of community college volgen.
 • Het graduate-programma staat open voor mensen die hun bachelor hebben gehaald en hun master-opleiding in de VS willen afmaken. Als je al een master hebt, kun je ook kiezen voor een tweede master of een promotie-onderzoek voor een Ph.D. graad.
 • Wie uitblinkt in sport kan in aanmerking komen voor een sportbeurs.
 • Stageplaatsen moet je in principe zelf regelen. Wel kunnen diverse bureaus helpen met technische zaken als de aanvraag van een visum. Ook hebben ze vaak een database met adressen van bedrijven en organisaties die regelmatige stageplaatsen aanbieden.
 • De Verenigde Naties, met een hoofdvestiging in New York, bieden vier keer per jaar een interessante stage van drie maanden aan. De eerstvolgende openstaande stageperiode is deze herfst. Aanmelden kan tot 22 mei via een formulier op de site.
 • Fulbright in Amsterdam biedt een zomerprogramma in de VS aan voor scholieren in de laatste jaren van het mbo, havo of vwo en studenten van het eerste jaren hbo of universiteit. Het is een programma van zes of zeven weken met lessen in o.m. Engels, public speaking en Amerikaanse maatschappij. Het programma is bedoeld om mensen een idee te geven van hoe is om in de VS te studeren. Omdat dit een kostendekkend programma is, zijn er altijd meer aanmeldingen dan plaatsen.
Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Weetjes

Een Reactie op “Tips voor stagelopen of studeren in de VS

 1. Studenten die graag stage willen lopen in New York City, kunnen hun stage organiseren via IO New York (www.stage-newyork.nl). Daarnaast vraagt deze organisatie geen torenhoge kosten voor het aanvragen van je J-1 visum.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s