Even leven tussen de Amerikanen

DIT ARTIKEL STOND EERDER IN DE PZC-BIJLAGE SPECTRUM VAN ZATERDAG 18 APRIL

Veel jongeren besluiten een deel van hun studie in de Verenigde Staten te volgen of er stage te lopen. Sommigen voor een jaar, anderen voor enkele maanden. Hoe bereid je je erop voor en wat kun je verwachten? Drie Zeeuwse studenten die tijdelijk in de VS zitten, vertellen over hun ervaringen.

De campus van staatsuniversiteit Bowling Green in Toledo (Ohio)

De campus van staatsuniversiteit Bowling Green in Toledo (Ohio)

Koen van Bommel

Koen van Bommel

“Ik baal ervan dat ik niet eerder hier naar toe ben gegaan”, zegt student journalistiek en ex-stagiair van de PZC Koen van Bommel (23) uit Middelburg, in het café van de boekhandel in Toledo (Ohio), waar hij voor een semester studeert aan de staatsuniversiteit Bowling Green. “Studeren is hier veel leuker dan in Nederland. Je wordt echt gestimuleerd om ervoor te gaan. Het is hier veel afwisselender. Op de Academie voor Journalistiek leer je schrijven, maar er wordt weinig anders aangeboden. Hier had ik bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een ‘major’ in journalistiek en daarnaast vakken als film, muziek, kunst en aardrijkskunde.” 

Maar hij vindt zijn huidige studierichting Popular Culture (Populaire Cultuur), zo interessant, dat hij graag dáárin verder zou willen gaan. “We analyseren allerlei teksten om te bekijken wat ze zeggen over de huidige maatschappij. Als er in een artikel wordt geschreven over technologie, dan denken we al snel aan een Aziaat. Hoe komt dat? Die associatie komt ergens vandaan. Uit andere teksten zou je kunnen oppikken dat het hoogste ideaal voor een vrouw is om te trouwen. We kijken naar het plaatje dat een schrijver onbewust in een tekst heeft gestopt. Dat heeft ook veel met journalistiek te maken.”

Koen kon relatief makkelijk terecht op deze universiteit. “Fontys Hogeschool in Tilburg biedt het programma aan. Daardoor hoefde ik niet door dezelfde aanmeldingsprocedure als mijn Amerikaanse medestudenten. De hogeschool betaalt ook een deel van de kosten, hoewel dat niet alles dekt. Ik heb ook gelukkig hele lieve ouders.” Koen is na de zomervakantie begonnen met het regelen van zijn studie en vloog in januari naar de VS. “Het is een ontzettende procedure, maar het gaat wel in stapjes. Je moet ontelbaar veel formulieren invullen en documenten overhandigen: bewijs van inkomsten, studiefinanciering, inentingsbewijs, aanbevelingsbrieven.”

 

De Zierikzeese Evianne van de Zande (19) wilde haar hele leven al naar

Evianne van de Zande

Evianne van de Zande

Amerika. “Het is een droom die werkelijkheid wordt. Soms vraag ik me af waar ik dit allemaal aan verdiend heb”, zegt ze glimmend, terwijl ze de campus van de privé-universiteit Wittenberg in Springfield (Ohio) laat zien. Het gebouwencomplex ligt op glooiend terrein en ziet uit over het stadje Springfield, dat helaas door de teloorgang van de industrie is verpauperd. “Als we ’s avonds nog naar de stad moeten, krijgen we politie-escorte mee”, vertelt Evianne. Maar veel last heeft ze er niet van, omdat het grootste deel van het studentenleven op de campus afspeelt. “We hoeven de campus eigenlijk niet af. Alles is er.”

Evianne is direct na het halen van haar vwo-diploma naar de Verenigde Staten gegaan. Ze heeft de voorbereidingen zelf gedaan, met de hulp van een bureau. “Je moet echt een jaar van tevoren beginnen: essays schrijven, testen maken en aanbevelingsbrieven regelen. Die mogen niet van de hand van familie zijn. Het was best moeilijk combineren met het examenjaar. Ik heb veel weblogs van andere mensen gelezen, daar heb ik veel aan gehad.” Alle moeite loonde, want ze kreeg uiteindelijk een beurs van de universiteit. “Maar dan nog blijft het wel duur. Mijn ouders moesten wel bijspringen. Voordeel is dat de koers van de dollar, zeker in het begin van het studiejaar, relatief laag staat ten opzichte van de euro.”

Omdat het instapniveau op de Amerikaanse universiteiten lager ligt dan het eindniveau van het VWO in Nederland, heeft Evianne het qua studie niet zo heel zwaar. Daardoor heeft ze wel alle kans om met grote teugen van het Amerikaanse studentenleven te proeven. Ze heeft zich weten aan te sluiten bij een studentenvereniging voor vrouwen, een sorority. Voor de mannen zijn er fraternities. “Aan het begin van het semester ga je langs de huizen om te praten met de andere leden. Zij bepalen dan of ze je terugvragen voor een tweede ronde. Het duurt een hele week en pas aan het eind weet je of je erbij zit. Het was voor veel meisjes echt een big deal, ze waren heel druk met hun outfits enzo. Ik was er eigenlijk wel vrij nuchter onder.”

 

Evelien de Visser

Evelien de Visser

Evelien de Visser (22) uit Serooskerke (Walcheren) werkt sinds februari van dit jaar als stagiaire Rietveld Architects in midtown Manhattan. Als bouwkundestudente aan de Technische Universiteit Delft, net haar bachelor gehaald, wilde ze wat van de wereld zien voordat ze zou beslissen wat ze verder wil in haar leven.

Architectuur alleen geeft haar net te weinig voldoening. “Ik wil me niet alleen bezighouden met het uittekenen van gebouwen, maar ik wil me misschien ook bezig gaan houden met productontwikkeling. Bij de studie architectuur ga je niet diep in op systemen voor frisse lucht of  de werking van gevels voor een gebouw. Misschien moet ik daarom een dubbele master doen, architectuur en bouwtechnologie, die beiden binnen de opleiding bouwkunde vallen.”

Een jaar stagelopen geeft haar de tijd om daar eens over na te denken. Het eerste halfjaar liep ze stage bij een Nederlands bureau, het laatste halfjaar zit ze in New York City. Het werk bestaat hoofdzakelijk uit het uitwerken van tekeningen voor de architecten.

New York is fascinerende, levende stad, zoals ze inmiddels wel gemerkt heeft. Ook zij heeft veel zelf moeten regelen. Met de stageplek had ze mazzel: een studievriend had eerder bij dit half-Nederlandse, half-Amerikaanse bureau stage gelopen en heeft haar geïntroduceerd. Het aanvragen van het visum verliep via het bureau Inter Exchange.

Leven in Manhattan is verschrikkelijk duur, maar niet onmogelijk. Evelien krijgt een redelijke stagevergoeding, waardoor het avontuur betaalbaar is. Samen met een mede-stagiair heeft ze een leasecontract voor een appartement op West 109th St, ‘het witte Harlem’ zoals de Newyorkers zeggen, kunnen overnemen van twee Indiase meisjes. Op Craig’s List gevonden. “We wisten dat eigenlijk niet, maar hier in New York lopen alle leasecontracten voor een jaar. We hadden geluk. Het appartement was gemeubileerd; we hebben alleen een bed moeten bijkopen.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uit de PZC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s