New York voor een zacht prijsje

Dollars

Dollars

Belofte maakt schuld: een paar dagen geleden heb ik toegezegd om een bericht te wijden aan New York on a budget. Daar ben ik dit weekeinde even zoet mee geweest. Veel mensen geloven dat je een grote zak met geld moet hebben om naar Manhattan te gaan. Het valt mee, als je maar weet hoe. Hieronder een rekenvoorbeeld van een weekje in september.

September is namelijk een hele mooie maand in New York: de winter is nog ver weg en de hitte en vochtigheid van de zomer is voorbij. Voor minder dan een week gaan, zou ik niemand aanraden. Te kort om alles te zien en bovendien kun je nauwelijks genieten vanwege de jetlag de eerste paar dagen. We nemen de week waar Labor Day in valt (dit jaar op 7 september), het hoogtepunt van de NY400-activiteiten in New York City!

OK. Het ticket. Net even geshopt bij ATP, en het ziet ernaar uit dat  vliegen van Brussel goedkoper is dan van Schiphol. Voor 339,02 euro heb je een retourtje (zaterdag 5 september heen, zaterdag 12 september terug) met Delta Airlines, inclusief luchthavenbelasting. Taxi’s van en naar een vliegveld zijn altijd duur, dus beter is vantevoren een shuttlebusje te reserveren. De kosten zijn ongeveer 17 dollar (13 euro) voor een rit naar de stad.

Dan: het hotel. Of liever, niet het hotel. Hotels zijn duur in New York City. Prijzen gaan vaak vanaf tweehonderd dollar per nacht. Ik schreef er al eens eerder over, hostels zijn een perfect alternatief en niet alleen voor jonge mensen. Adressen zijn te vinden op diverse websites, waarvan Hostelworld en Hostels.com enkele bekende zijn. Het is altijd belangrijk de laatste reviews te bekijken alvorens te boeken! Wat vorig jaar nog een prima locatie was, kan nu wel eens behoorlijk tegenvallen.

L-Hostels in Harlem, ZIP 112 in Brooklyn en Times Square Comfort Hostel scoren op het moment goed. Zelf ben ik niet zo’n fan van het gebied rond Times Square, mij iets te druk om te slapen, maar dat is echt persoonlijk.  Slapen in een hostel kan van Spartaans tot luxe, veel hostels hebben ook privékamers, sommige zelfs met een eigen badkamer. Wie toch liever geen hostel wil, ik heb goede ervaring met Bedandbreakfast.com. Sommige B&B’s op deze site zijn nog best te betalen, maar zeker niet allemaal! Wel leuk om eens op de foto’s te klikken…

Maar goed. De overnachting dus. Slapen op een zaal gaat vanaf 160 euro voor de hele week (22 à 25 euro p.p.p.n.), wie liever een eigen kamer wil is voor zeven nachten 648 euro  (Tone on Lex) kwijt. De laatste prijs is zowel voor 1 als voor 2 personen; je betaalt voor de twee bedden op de kamer. Als je met zijn tweeën gaat, praat je over 324 euro p.p. (47 euro p.n.). Natuurlijk kun je ook proberen via Craig’s List aan een appartement te komen of zelfs huizenruil te doen.

Natuurlijk moet er nog gegeten worden. Nu hebben de meeste hostels een keuken, maar als je daar geen zin in hebt hoeft het nog niet heel duur te worden. Als je Nederlandse restaurantprijzen gewend bent, valt het allemaal best mee. Het ontbijt is bij sommige hostels inbegrepen. Zo krijg je bij L-Hostels iedere doordeweekse morgen een koffie en een bagel gratis. Bij het bakkerijtje van Mr. LeeLee op de hoek kocht ik voor hooguit 4 dollar p.p. (ca. 3 euro) koffie (gratis refills) en een paar ruchelachs. Ook bij de meeste deli’s kun je goedkoop ontbijt scoren. Wie uitgebreider ontbijt wil, bij bijvoorbeeld een diner of koffieshop (zoals Starbucks) rekent op 7 tot 15 dollar p.p. (ca. 5 tot 12 euro).

Goed, lunch. Broodje bij een deli, een stuk pizza of een pretzel/hotdog bij een kraampje op de hoek van de straat kost hooguit tussen 1 en 4 euro.  Dan uit eten, ’s avonds. Ik ga hier geen aanbevelingen doen voor restaurants, er is zoveel keuze en ik vind het altijd een kwestie van je neus en je gevoel volgen. Sommige mensen varen blind op een melding in Zagat’s Survey. Ja, Zagat geeft vaak een aardige indicatie, maar zonder Zagat Rated sticker op het raam kan het eten ook goed zijn. Zonder heel ver te hoeven zoeken, kun je voor 10 dollar (8 euro) aan een hoofdgerecht komen. IJswater bij de maaltijd is altijd gratis. Reken nog wel op ten minste 15 procent fooi voor de bediening. Anders dan in Nederland verdient het bedienend personeel echt bijna voor niets zonder die fooien! Maar als je 15 dollar per avond raamt, zit je goed.

Manhattan is prima te voet te doen en persoonlijk vind ik het de allerleukste manier om de stad te ontdekken. Maar je ontkomt er niet aan zo af en toe met de metro of de bus te gaan. De gele NY taxi’s zijn niet zo duur als thuis en een avontuur op zich, maar als je geld probeert uit te sparen, is openbaar vervoer de betere optie. Een aparte rit kost 2 dollar, maar beter kun je een MetroCard kopen voor een hele week van 25 dollar (ca. 20 euro). Die geeft recht tot onbeperkt reizen in de metro en de bus, dus dat haal je er snel uit.

Sommige van New Yorks aardigste attracties zijn gratis, zoals Central Park, de Staten Island Ferry (gaat langs het Vrijheidsbeeld en geeft adembenemend uitzicht op de skyline van Manhattan), Grand Central Station, Chrysler Building, St. Patrick’s Cathedral, The Brooklyn Bridge, New York Public Library en Times Square (ik kom er zo min mogelijk, maar je komt er niet omheen). De site GoNYCAbout heeft een lijst gemaakt van op welke dag welke museums gratis zijn. De rondleidingen van The Big Apple Greeter, New York door de ogen van een Newyorker, zijn gratis. Zelf ben ik er (nog) niet mee op pad gegaan, maar de meeste mensen komen er lovend van terug.

Een avondje uit hoeft ook geen gat in je budget te slaan. Zo belandde ik op een maandagavond in the Minton Playhouse, een legendarische jazzclub, waar echt steengoed werd gespeeld. De entree was gratis (op maandag!), alleen moest je twee drankjes kopen. Bier, wijn of cocktails kosten zo’n 8 of 9 dollar per glas, maar een frisje 4 dollar, dus je kunt voor in totaal 8 dollar naar binnen. Broadwayshows horen op de een of andere manier ook bij een bezoek aan New York. Kaarten kunnen aan de prijs zijn (vanaf 100 dollar, circa 80 euro), maar het kan iets goedkoper (50 tot 75 dollar, dus 35 à 60 euro). Alweer geeft de website GoNYCAbout alle informatie.

De lijst is onuitputtelijk. Zo kun je, afhankelijk van de tijd waarin je gaat, altijd kijken voor gratis concerten in een van de parken van NYC. De meeste parken hebben een eigen website, waarop de zomerprogramma’s op worden gepubliceerd. Zo heeft Central Park ieder jaar (bijna) gratis theatervoorstellingen Shakespeare in the Park   en Philharmonic in the Park (beide niet in de week van begin september, overigens!). Googlen op New York en budget levert heel veel informatie op.

OK. We gaan optellen. Wie helemaal low-budget (stapelbed, maar wel buiten de deur eten) gaat. Ticket 339,02 euro. Zeven overnachtingen 160 euro. Shuttle van en naar vliegveld 26 euro. Vervoer binnen de stad 25 euro. Eten (we nemen het ruim, 25 euro per dag x 8) 200 euro. Uitstapjes (10 euro per dag) 80 euro. Totaal: 830 euro. Verspreid over acht dagen praten we over iets meer dan 100 euro per dag.  Wie liever geen stapelbedje neemt, maar wat extra wil betalen voor de luxe van een eigen kamer (324 euro op basis van 2 p.p.p.n), betaalt 994,02, ofwel 125 euro per dag. Nog geen duizend euro, all in!

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Weetjes

Een Reactie op “New York voor een zacht prijsje

  1. Pingback: Betaalbare kamers in New York City «

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s