Holland Legion Band: Terug naar het oude land

De Holland Legion Band tijdens de parade van het Tulip Time Festival in Holland (Michigan)

De Holland Legion Band tijdens de parade van het Tulip Time Festival in Holland (Michigan)

DIT ARTIKEL IS EERDER GEPUBLICEERD IN DE PZC-BIJLAGE SPECTRUM VAN ZATERDAG 2 JUNI

Volgende week is het 65 jaar geleden dat de geallieerde troepen landden op de stranden van Normandië. Vijftig leden van de HollandLegionBand uit Michigan zijn erbij tijdens de herdenkingen in Normandië. Omdat nu ook herdacht wordt dat Henri Hudson vierhonderd jaar terug Manhattan ontdekte, reizen ze vervolgens door naar Middelburg en Wassenaar. 

Dat het een beladen trip zal worden, staat al bijna op voorhand vast. De vijftig Amerikaanse leden van de Holland Legion Band staan aan de vooravond van een tiendaagse reis, met een serie optredens die sommigen terug zal brengen naar hun eigen wortels. Ze spelen onder meer het werk Killing Fields van de Nederlandse componist Fred Vogels. Aan namen als Hoogland, Dyk, Vanmalsen, Swierenga en Schrotenboer is al te herleiden dat de meeste bandleden ergens in hun voorouderlijke verleden van Nederlandse afkomst zijn. Een tiental leden heeft daarnaast nog een directe familieband met een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog.

“De Holland Legion Band heeft een rijke historie”, licht de huidige dirigent, Thom Working, toe. De geschiedenis gaat terug tot in 1920, toen de band werd opgericht door de William G. Leenhouts American Legion Post no. 6 in het plaatsje Holland (Michigan). Plaatselijke leden van het Amerikaanse legioen die overweg konden met een instrument mochten zich aanmelden. En, volgens de traditie van het Amerikaanse legioen om de totale bevolking van dienst te zijn, mochten ook burgermuzikanten zich aansluiten bij de band. De leden zijn nog altijd trots op hun band. “De continuïteit onder de leden is ook enorm: veel van de huidige leden zijn al tweede of derde generatie bandleden”, zegt Working.

Working is aangetreden na het afscheid in 2006 van wijlen dirigent Henry vander Linde, die de band veertig jaar met hart en ziel heeft geleid. De Zeeuwse afkomst van Vander Lindes grootouders geeft aan het optreden in Middelburg een bijzondere tint. “De grootvader van Henry was Peter van der Linde; zijn grootmoeder was Catherine van Klooster. Zij was dienstmeid in het huis van een Zeeuwse burgemeester voordat ze naar Amerika vertrok”, vertelt Mary vander Linde, Henry’s weduwe. “Peters vader was Leonard van der Linde en zijn moeder was Wilhelmina Struik. Het enige dat ik ervan weet, is dat ze in Zeeland woonden.”

Het is typerend voor de Nederlanders die naar Amerika emigreerden, dat ze weinig meedeelden over het leven in hun land van oorsprong. Dit tot grote frustratie van de huidige generaties.

Zo weet Sherrie Wolthuis dat haar grootvader Willem (William) Goote op 28 januari 1886 in Vlissingen is geboren en samen met zijn broers Arie (Orie) en Joe op 8 juni 1909 op de Potsdam vanuit Rotterdam in Amerika aankwam. “Zijn zoons, onder wie mijn vader, hebben voor het Amerikaanse leger in Europa gevochten.” Voor haar man Ron, wiens ooms tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger dienden, was dat reden om mee te gaan met deze tournee. “Ik doe het om mijn ooms en schoonvader eer te betuigen”, aldus Ron.

Willem Stroo en Sena (Soetje) Botting

Willem Stroo en Sena (Soetje) Botting

Fluitiste Ruth Vander Werf had het geluk dat haar grootmoeder, Sena Botting uit Vlissingen, haar schoondochter een en ander toevertrouwde. “Toch, nu ik wat ouder ben, heb ik er spijt van dat ik niet méér heb gevraagd toen mijn grootouders en mijn vader nog leefden.”

Opvallend is de manier waarop haar grootouders naar Amerika kwamen en het grote verschil in afkomst tussen de twee. Ruths grootvader Willem Stroo was een eenvoudige dijkwerker, de Bottings hadden een kruidenierswinkel. Op dertien- of veertienjarige leeftijd werkte Willem bij de Bottings als loopjongen. De jongerenclub van de kerk bracht de twee dichter bij elkaar, maar Sena’s vader Abraham stond omgang niet toe omdat Willem van lagere afkomst was. Sena vond Willem echter wel een knappe vent en wist haar vader om te praten. Ze trouwden op 20 augustus 1903. Willem had zijn zinnen gezet op een leven in Amerika, Sena moest er niets van weten. “Jij mag gaan, maar ik blijf in Vlissingen”, zei ze koppig. Elf maanden na de geboorte van hun zoon Jacob op 12 oktober 1904 vertrok Willem naar Grand Rapids. Hij hoopte dat zijn vrouw zou bijdraaien. Dat deed ze ook, maar het duurde nog zeker tien maanden voordat Sena op de boot zou stappen.

Ruth: “Ik heb deze informatie zelf ook nog maar pas. Eigenlijk ben ik teleurgesteld in de neerbuigende houding van de familie Botting jegens mijn grootvader en de halsstarrige houding van mijn grootmoeder. Hoewel, het was wel dapper van haar om de oceaan over te steken met een pasgeboren baby, naar een onbekend land waar ze de taal niet sprak.”

De Holland Legion Band treedt woensdag 10 juni om 20.00 uur op in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.

http://www.hollandlegionband.org

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uit de PZC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s