Een zwarte indiaan met Nederlandse voorouders

eenzameotterkleinDit is het portret van de zwarte en blinde indianenopperhoofd Eenzame Otter, wiens betovergrootvader een Nederlander was. Maar of we daar als Nederlanders zo fier op moeten zijn is nog maar de vraag. “Mijn betovergrootvader verkrachtte mijn betovergrootmoeder”, verklaart Eenzame Otter in een artikel op de website van Rob Ruggenberg, auteur van de historische jeugdroman Manhatan. Ik interviewde Ruggenberg onlangs voor de krant, omdat hij een lezing geeft op The American Day op zaterdag 11 juli in Vlissingen. Het resultaat van het gesprek met Ruggenberg staat zaterdag 4 juli, Independence Day, in de krant.

Eenzame Otter is van de Unkechaug-stam, die in een twee hectare klein reservaat in het zuidelijke deel van Long Island, bij New York City, woont. Deze indianen spraken in 1740 nog steeds Nederlands, zo noteerden missionarissen die in dat jaar de stam bezochten. Opvallend genoeg zijn de Unkechaug zwart. Dat komt omdat de Unkechaug in de vorige eeuw voor de keus stonden uit te sterven of met negers te trouwen. Een alternatief was er niet: blanken dáchten er niet aan om met een indiaan(se) in het huwelijk te treden.

De omslag van Manhatan door Martijn van der Linden uit Heinkenszand

De omslag van Manhatan door Martijn van der Linden uit Heinkenszand

Het boek Manhatan van Ruggenberg gaat over drie kinderen in het Nieuw-Amsterdam van omstreeks 1643, toen de wrede dictator Willem Kieft er de baas was: de Nederlandse jongen Peye, de zwarte Manuel Congo en het indianenmeisje Waupatukway. Kieft wil de indianen uitroeien en veroordeelt Waupatukway ter dood.

Ruggenberg: „Kieft was een rotzak, een dictator die lastige tegenstanders zonder wroeging over de kling joeg. De huidige viering over 400 jaar Nederlands-Amerikaanse betrekkingen is een erg blanke-mannen-cocktailparty aan het worden. Er is een volkomen desinteresse ten opzichte van de indianen. We hobbelen wel heel makkelijk over het feit heen dat het de Nederlanders waren die begonnen zijn met de indianenoorlogen.”

Hij noemt het voorbeeld van de Nederlandse consul generaal in New York, die na een bezoek aan de tentoonstelling Amsterdam/New Amsterdam: The Worlds of Henry Hudson in het Museum of the City of New York tegen Ruggenberg zei: “Ik wist niet dat de indianen in deze contreien naakt rondliepen.” Ruggenberg vroeg zich af waar die opmerking vandaan kwam en toog zelf naar de tentoonstelling. “Daar zag ik het schilderij waar de consul op doelde. Ik kende het uit mijn eigen onderzoek. Het werk is een afbeelding van de indianen in Brazilië, zo zijn wij dus bezig.”

Ruggenberg is door zijn onderzoek voor zijn roman inmiddels een deskundige geworden op het gebied van de rol van de indianen – en de zwarten – in de ontstaansgeschiedenis van Manhatan. Hij is inmiddels in gesprek met het National Museum of the American Indian in Manhattan voor een vertaling van zijn boek naar het Engels. “Ook in Amerika is de kennis hierover gebrekkig.”

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Andermans werk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s