Westkapelle ging naar Oostburg

Daane Hardware in Oostburg, Wisconsin

Daane Hardware in Oostburg, Wisconsin

DIT ARTIKEL VERSCHEEN EERRDER IN DE BIJLAGE SPECTRUM VAN DE PZC VAN ZATERDAG 11 JULI  (Een dag later dan u misschien van mij gewend bent, mijn excuses, de voorbereidingen van de American Day hebben hun tol geëeist ;-))
Veel Nederlanders die naar Amerika emigreerden, volgden in het kielzog van een dominee. Zo niet de kolonisten die naar de Amerikaanse staat Wisconsin vertrokken. De dorpjes Oostburg en Cedar Grove zijn ontstaan uit emigranten die uit eigen beweging naar Amerika kwamen. Onder hen veel Westkapellenaren.

Achter de blonde duinen, niet heel ver van Lake Michigan, ten noorden van de stad Milwaukee in de Amerikaanse staat Wisconsin, ligt een tweeduizend zielen tellend plaatsje met de naam Oostburg. Een West-Zeeuws-Vlaamse naam, met een West-Zeeuws-Vlaamse achtergrond, genoemd naar de plaats van oorsprong van de eerste kolonisten, die hun geboorteland ontvluchtten uit pure armoede of om redenen van geloof.

Tussen 1840 en 1940 vertrokken hele volksstammen vanuit Nederland naar Amerika, onder wie velen uit het arme West- Zeeuws-Vlaanderen.

Velen kwamen in het kielzog van dominees als Cornelis van der Meulen uit Goes, Albertus van Raalte, Hendrik Pieter Scholte uit Utrecht en Adriaan Zwemer uit Oostkapelle. Maar de emigranten die naar Wisconsin trokken waren uit ander hout gesneden dan degenen die in Iowa, Michigan of het noorden van de staat New York neerstreken.

Mary Risseeuw

Mary Risseeuw

“Ze kwamen niet aan het handje van iemand anders en daar ben ik best trots op. Ik stam af van mensen die het echte avontuur zochten”, vertelt Mary Risseeuw, als onderzoeker verbonden aan het Sheboygan Historical County Historical Research Center in Sheboygan Falls, op een steenworp afstand van Oostburg. Risseeuw is expert op het gebied van genealogie en Zeeuws erfgoed, wier voorouders bijna allemaal uit Zeeland komen.

De begraafplaatsen van Oostburg en het naburige Cedar Falls zijn bezaaid met grafstenen met namen als Van der Jagt, De Pagter, De Witt, Brill en Brasser. Opvallend genoeg zitten daar meer Westkappelse dan West-Zeeuws-Vlaamse namen bij. “Degene die het eerste aankwam, gaf de plek doorgaans een naam”, verklaart historicus Hans Krabbendam van Roosevelt Study Center in Middelburg. En Mary: “In de periode 1830-40 heerste er schrijnende armoede in Westkapelle.”

De genealoge wijst naar de ijzerwarenhandel van Peter Daane in Oostburg. Daane Hardware is een grote, rommelige

Peter Daane

Peter Daane

winkel waar van alles te koop is: gereedschap, Amerikaanse vlaggen, racoon-kooien en geweren. Het bedrijf is sinds 1901 in handen van de Daanes uit Westkapelle, maar daarvoor was het eigendom van de familie Brill, waar Mary Risseeuw dan weer van afstamt. “De Daanes waren een belangrijke familie voor dit gebied”, zegt ze. “De huidige eigenaar is een rechtstreekse afstammeling van de eerste Peter Daane, die trouwde met Susannah Eernisse. Daane was bijvoorbeeld de eerste die in 1869 het postkantoor van Oostburg bemande. Daanes overgrootvader Peter Daane jr. was eerste luitenant in de Burgeroorlog, samen met een aantal andere mannen van Zeeuwse afkomst, zoals Adriaan Daane, Abraham Eernisse en Matthew Eernisse.”

Oostburg State Bank

Oostburg State Bank

Schuin aan de overkant is de Oostburg State Bank gevestigd, die zijn deuren in 1908 opende. De eerste raad van commissarissen bestond onder andere uit Peter Daane, S.E. Huibregtse en Ed en John Brasser.

Het huidige Oostburg ligt trouwens op een andere plek dan het eerste Oostburg (of Oostburgh) in Wisconsin, dat nu voor het gemak Oost-Oostburg wordt genoemd. “Daar is nu weinig meer van over”, weet Mary te vertellen. Oost-Oostburg lag aan een oud indianenpad, dat naar Milwaukee, tachtig kilometer zuidelijker, voer. Maar er werd een spoor aangelegd en dat kwam door omstandigheden niet aan de rand van het dorp te liggen, maar circa anderhalve kilometer westelijker. En dus loste Oostburg geleidelijk op.

Toen de eerste kolonisten hier arriveerden, kwamen ze overigens niet in een onbewoond, maagdelijk gebied aan. Ontelbare indianen moeten er hebben gewoond, maar de meeste verhalen komen uit overlevering. De indianen hadden het gebied weliswaar opgegeven in 1833, maar moeten tot in de jaren zeventig van de negentiende eeuw hier nog hebben rondgelopen. “In de tijden van de vroege Nederlandse nederzetting was het niet ongebruikelijk dat ze door de ruiten naar binnen koekeloerden”, zo meldt Norbert Zurmond in het boekje Oostburg (Wisconsin), Haven of Hope in a New Land.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uit de PZC

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s