Nog meer informatie over de Tuckers

Nico Fokker, een van lezers die reageerden op het artikel over de oesterteelt door Zeeuwen op Long Island, mailde me zojuist nog een aanvulling.  Ik heb er niets aan toe te voegen, dus hieronder de volledige tekst, met dank aan Nico:

Hier nog wat aanvulling op je artikel over Willem Fokker de stichter van de plaats West Sayville. Twee jaar na de komst van Willem arriveert ook zijn broer Nicolaas in West Sayville dat toen nog Tuckertown werd genoemd. In de jaren daarna komen ook broer Jan, zus Maria en hun moeder Barbara Melieste naar Amerika. Een reis van ongeveer 60 dagen. Alle vier nemen ze de naam Tucker aan.

Jan die zich nu John noemt is gehuwd met Jannetje de Koning uit Bruinisse die met haar ouders ook in West Sayville woont en daar de naam Jane King heeft aangenomen ook haar ouders hebben hun achternaam in King verandert. Nicolaas was in Burgh al gehuwd met Johanna van Westervoort en dochter Maria trouwt in West Sayville met James Wenham.

De leden van de familie Tucker hadden in de beginjaren veel invloed binnen de kleine gemeenschap van West Sayville. We vinden ze terug als brandweercommandant, postmeester en politiechef. Ook waren ze nauw betrokken bij de bouw van de eerste kerk in West Sayville, het besluit hiervoor werd op 19 december 1866 tijdens een vergadering bij Nicolaas Fokker (Tucker) thuis genomen. Tot die tijd werden de diensten in het plaatselijke schooltje gehouden. Eerste predikant was Ds.Jongeneel die in 1860 in West Sayville werd bevestigd.

Willem Fokkers dochter Isabelle Wilhelmina was de eerste dopeling in de nieuwe gemeente. Deze Nederlandse kerkgemeente heeft tot 1951 bestaan. De zondagmiddagdienst werd tot 19 augustus 1919 in het Nederlands gehouden, daarna waren alle diensten in het Engels.

Dat zich alleen Zeeuwen in West Sayville vestigden is onjuist. Ook veel emigranten van het eiland Texel verdienden er hun dagelijks brood in de oesterteelt. Niet alle inwoners verdienden hun geld in de oesterteelt ook de bouwwoede van de stad New York trok mensen aan.

Willem Fokker (Tucker) stierf op 10 december 1909 in de plaats waarvan hij en zijn vrouw de eerste bewoners waren. Net als veel bewoners van West Sayville hield willem kippen op het erf van zijn kleine boerderij toen hij een van zijn kippen wou vangen gaf deze hem een pik met zijn snavel de daaruit voortkomende wondinfectie werd hem fataal. De voor velen onbekende stichter van West Sayville was niet meer.

Dank zij jouw publicatie heeft hij nu de bekendheid die hem toekomt.

 Met vriendelijke Groet.

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Lezersreacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s