Poffertjes, bami goreng, haring en oranje fietsen in New York

Lunchcafe Danku

Lunchcafe Danku

De laatste keer dat ik in de Verenigde Staten was had ik het ‘best druk, in mijn eentje’.  Het duurde even voordat mijn mobiele kantoor klaar was, de e-mails bleven binnenstromen, er moesten verhalen komen voor weblog en krant, ik was mijn eigen chauffeur, cameravrouw en reisbureau.  Nu is alles anders. Ook deze keer was er wat gedoe met internetverbinding en laptop, maar alles lijkt nu opgelost. Er is zowaar tijd om eens om me heen te kijken, vrienden en kennissen op te zoeken, te winkelen en te luieren. 

Niet dat ik nu helemaal niets doe. Ik was bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards in het chique Waldorf Astoria, hapte haring in The Dutch Village bij Bowling Green Park, reed op een oranje fiets over de Brooklyn Bridge, zag Ellen ten Damme optreden tijdens het New Island Festival op Governor’s Island , vond het graf en het huis van Theodore Roosevelt in Sagamore Hill op Long Island en at bami goreng  Amerikaans/Nederlands/Indonesisch lunchcafé in midtown .  Een verslag van de afgelopen dagen.

Het is wat bevreemdend om in het Newyorks stadsgewoel op een orgelman te stuiten die  Hollandse deuntjes ten beste geeft, een viskraam te vinden waar ze vers van het mes nieuwe haring verkopen of de geur van versgebakken stroopwafels te ontwaren. Eén hele week lang, van 6 tot en met 13 september, kon het. Newyorkers en toeristen bij Bowling Green Park in downtown Manhattan konden kennismaken met de Nederlandse keuken en gewoontes. Vooral de poffertjes vonden gretig aftrek, maar misschien het grootste succes waren wel de oranje fietsen die gratis werden verhuurd. Ze stonden ervoor in de rij, en terecht!

Het was verfrissend om de stad eens een keer niet wandelend, maar op de fiets te ontdekken. De laatste tijd heeft het stadsbestuur van New York City gewerkt aan de aanleg van fietspaden. Ze zijn nog lang niet overal, maar op Broadway, langs de Hudson River en over de Brooklyn Bridge kun je over veilige fietsstroken rijden, zoals we ontdekten. Een aanrader om eens een fiets te huren en langs de yellow cabs te crossen!

Ellen ten Damme

Ellen ten Damme

Het New Island Festival op Governor’s Island trok ook grote aantallen bezoekers. Kennelijk hadden enkele plaatselijke bloggers het evenement gekeurd en goedbevonden. Er stonden rijen te wachten om met de boot naar het recent opgeknapte Governor’s Island te varen. Het New Island Festival is een combinatie van de Nederlandse straattheaterfestivals Oerol en De Parade, een voor Amerikanen ongekend concept.

Jammer dat de limonadefontein, de zelfbak-poffertjeskraam en het cocktailbar reuzenrad ontbraken. Maar verder was het ‘erg gezellig’, met de Amstel bier fietskar, de lange houten tafel waar Hollandse pot werd geserveerd en de her en der geplaatste tenten  met muziek, theater en cabaret. Wij waren getuige van optredens van onder meer De Levende Jukebox, Conny Danst, Boom Chicago en Ellen ten Damme.

Tijdens een wandeling door midtown Manhattan stuitten we op Danku, een

Interieur van het Nederlands/Indonesisch restaurant Danku

Interieur van het Nederlands/Indonesisch restaurant Danku

lunchcafé waar verrassend genoeg Nederlands-Indonesisch eten wordt geserveerd. Ik wist dat zoiets bestond, maar had er nog niet actief naar gezocht. Danku ziet er overigens niet heel Nederlands uit en is vooral ingericht om de verwende Newyorkse kantoortijgers te behagen. Het resultaat is een menu met zowel zeer Amerikaanse als Nederlandse en Indonesische elementen. Zo staan de kroketten met friet mayo, sate met bami goreng en de stroopwafels gebroederlijk naast de blikjes rootbeer, bekers smoothies en de gezonde salades (met Belgische andijvie).  Uiteraard moest alles worden onderworpen aan een test. De kip-curry kroketten waren zalig, de frietjes knapperig goudgeel gebakken, maar de sate met bami veel enigzins tegen. Dat kan ik thuis beter! Als dessert namen we stroopwafels mee en daar was dan weer niets mis mee. Misschien alleen de prijs van circa 1 dollar per stuk.

Afgelopen vrijdag bracht ik een bezoek aan Sagamore Hill, op Long Island. Op circa een uur rijden van New York City kom je in een compleet andere wereld met rollende heuvels en betoverende bossen.

Graf van Theodore Roosevelt

Graf van Theodore Roosevelt

Hier woonde Theodore Roosevelt een groot deel van zijn leven. Het huis op Sagamore Hill is nu een museum, waarover later meer in een van de Spectrum-artikels op zaterdag. Op het moment bereid ik me voor op een lang weekend upstate New York. We logeren in de B&B van Jeri Becker, die nu helemaal klaar is voor gasten, en een gastenverblijf aan de voet van Catskill Mountains, op 2,5 uur rijden van New York City.

De betoverende bossen naast het graf van Theodore

De betoverende bossen naast het graf van Theodore

Advertenties

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Dagboeknotities

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s