NY400

 

Henry Hudsons schip, de Halve Maen

Henry Hudsons schip, de Halve Maen

Vierhonderd jaar geleden, september 1609, meerde Henry Hudson met zijn schip de Halve Maen aan op het eiland Manhattan, vastbesloten een zeeroute naar China te vinden. De doorgang naar de Grote Oceaan bleek niet te bestaan, maar de missie leverde wel een lucratieve handel in beverbont op. Wat Hudson toen niet had kunnen bevroeden, was dat zijn ‘Nieuw Amsterdam’ een van de grootste steden ter wereld zou worden: New York. En het baken van de stad, de Statue of Liberty, werd een krachtig symbool voor de hele Verenigde Staten.

Velen na Hudson en andere ontdekkingsreizigers waagden de oversteek om in de Nieuwe Wereld te knokken voor een beter bestaan. De pioniers van toen, onder wie vele Zeeuwen, schreven mee aan de nog steeds jonge geschiedenis van een van de invloedrijkste landen ter wereld. De sporen staan nog altijd in het landschap geschreven: plaats- en straatnamen, oude kerken, begraafplaatsen, molens en schuren herinneren nog altijd aan de eerste ‘settlers’. En nog altijd zijn er Zeeuwen die de brui aan hun oude leven geven en naar de VS emigreren: om hun droom na te jagen, omdat Nederland te klein is geworden of omdat ze er de liefde van hun leven hebben gevonden.Vierhonderd jaar Nederlandse emigratie en handelsbetrekkingen: de komende maanden zal steeds meer bekend worden over festiviteiten rond NY400.  Zo zijn er plannen voor een festival in Amsterdam en New York, een vaartocht met Nederlandse platbodems over de Hudson Rivier en een ‘job swap’ tussen Nederland en New York. Ook Zeeland doet mee aan de activiteiten, die in september een hoogtepunt zullen beleven met de publicatie van een boek door het Roosevelt Study Center in Middelburg.

 April vorig jaar ontmoette ik voor mijn werk als verslaggeefster van de PZC dr. Hans Krabbendam van het Roosevelt Study Center in Middelburg. Hij gaf een interessante lezing over de Zeeuwse emigratie naar Amerika, waarover eigenlijk nog niet zoveel bekend is. Hij stelde dat de Zeeuwen een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de Nederlands-Amerikaanse cultuur, vooral omdat de Zeeuwen in de negentiende eeuw de rangorde in de emigratiegolf vanuit Nederland aanvoerden. 

Ooit heb ik trouw aan de Amerikaanse grondwet gezworen, gelijk de emigranten die op Ellis Island landden, en toch keerde ik het land de rug toe om te kiezen voor een journalistieke carriere in Zeeland, mijn geboortestreek. Medio februari krijg ik hopelijk een tweede kans die gelofte gestand te doen.

In een reis die begint en eindigt in New York ga ik op zoek naar historische plekken waar Zeeuwen hun sporen hebben achter gelaten. Zoals dominee Adriaan Zwemer uit Oostkapelle, die gemeenschappen stichtte in onder meer Albany (New York), South Holland (Illinois) en Middelburg (Iowa) en in zijn kielzog een hele schare Zeeuwen meenam. Zoals de Yersekse en Bruse oesterboeren, die gedwongen door omstandigheden hun kwekerijen hebben voortgezet op Long Island, bij New York.  Ik reis naar de dorpen Zeeland, Middelburg en Oostburg, zo genoemd door de eerste bewoners die zich er vestigden. Maar ik ga ook ook op bezoek bij enkele Zeeuwse studenten op een Amerikaanse campus en woon de repetities bij van een klompendansgroep die beweert meer Zeeuwse kostuums te hebben dan Ons Boeregoed. De tocht leidt onder meer naar een Zeeuwse mosselboer in Maine, de nazaten van een Noord-Bevelandse boer die op zijn zestigste opnieuw is begonnen in South-Carolina en een van oorsprong Nieuwerkerkse fruit- en groentehandelaar die vanuit The Bronx de stad New York bevoorraadt.

Advertenties

6 Reacties op “NY400

 1. Kristel Blommaert

  Dat heb je mooi gedaan, Lilian !
  Ik heb je blog in één ruk verslonden, en ben benieuwd naar het vervolg…
  Straks word ik nog verslaafd :-)
  Groetjes, en doe zo voort !

 2. Hey Kristel
  Ja pas maar op, het is inderdaad enorm verslavend…

 3. De laatste dagen van nieuw amsterdam is ook een fascinerende website.Een historische jeugdroman met nu al lovende recenties.Wordt ook vermeld op de site NY400

 4. Dankjewel, ik zal er eens naar kijken. De link moet zijn http://www.boeknieuwamsterdam.nl/. Jammer dat de schrijfster geen Zeeuwse is of een band met Zeeland heeft.

 5. salal

  Wat waren de pieken en dalen van de emigratie van Zeeuwen naar Amerika?

 6. Op deze website kunt u hierover veel informatie vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s