Yersekse broers in museum Ellis Island

Glerum broers uit Yerseke

Glerum broers uit Yerseke

Vandaag was ik nog één laatste dag in New York. De bestemming: Ellis Island. Dat wilde ik nog echt even zien voordat ik zou vertrekken naar het noordelijker gelegen Hyde Park. In de tentoonstelling is een grote foto te zien van gebroeders Glerum uit Yerseke, die in 1907 op Ellis Island waren aangekomen. Volgens het informatiebordje ernaast waren ze lid van een familie met elf kinderen.

De Amerikaan Augustus Sherman werkte op Ellis Island van 1906 tot 1920 en nam foto’s van markante figuren die in de rij stonden te wachten. Van deze broers weten we in ieder geval waarschijnlijk de naam en de datum van aankomst. Anders is het gesteld met enkele foto’s van Zeeuwen die in de bibliotheek te vinden zijn. De fotograaf vond de kappen waarschijnlijk prachtig en dat zal de reden zijn dat hij ze had uitgekozen voor een portret. De bibliothecaris van de Bob Hope Library stond me toe dat ik enkele reproducties maakte van de foto’s. Wie meer informatie over deze mensen heeft, wie denkt dat dat zijn of haar voorouders zijn die uit de rij zijn geplukt, mag me altijd een bericht sturen. Ook over de Glerum broers, trouwens!

Onbekende vrouw op Ellis Island

Onbekende vrouw op Ellis IslandZeeuwse kappen

Advertenties

10 reacties

Opgeslagen onder Dagboeknotities, Oproep

10 Reacties op “Yersekse broers in museum Ellis Island

 1. Nynke van der Zee

  Dag Lilian,

  Langs de zijlijn volg ik je ‘Amerikaanse avontuur’. Niet in de laatste plaats omdat ik in mei ook naar Amerika ga, maar ook omdat ik met enige regelmaat onderzoek doe voor Amerikanen met Nederlandse roots of voor Nederlanders die op zoek zijn naar (ooit) geëmigreerde familieleden. Vaak doe ik dat in samenwerking met een vriendin die in Zeeland woont, net als ik. Alleen woont zij in Michigan en ik in Nederland … :-)

  Dus kon ik het niet laten wat meer informatie te zoeken over de beide Glerum-broers uit Yerseke. Dat leverde een heel verhaal op! Want niet de alleen ouders van de beide op Ellis Island vereeuwigde Glerum-broers emigreerden met hun hele gezin. De broers hadden nog twee ooms, een tante en twee ‘halftantes’ en ook die emigreerden naar Amerika met hun respectievelijke gezinnen!

  Laat ik beginnen met de Glerum-grootouders van beide broers:
  Marinus Glerum, 24 jaar oud, arbeider geb te Yerseke, zoon van Jacob Glerum en Cornelia Kole, trouwt op 04-08-1859 met Maria van de Vrede, 22 jaar oud, arbeidster geb te Schore, dr van Dignus van de Vrede en Jacomina Oele.
  Marinus Glerum overleed op 29-5-1869 in Yerseke. Weduwe Maria hertrouwde op 07-10-1875 met de 49-jarige Paulus Schouwenaar, die op 27-08-1883 in Yerseke overleed. Maria overleed op 24-10-1894 in Yerseke.

  Marinus Glerum en Maria van de Vrede kregen in Yerseke de volgende kinderen:
  Jacob Glerum geb 30-07-1860, overl 13-11-1860 te Yerseke
  Dingenis Glerum geb 24-08-1861
  Jacob Glerum geb 09-01-1863
  Johannis Glerum geb 23-07-1864
  Cornelia Glerum geb 30-12-1865, overl 21-10-1867 te Yerseke
  Jacomina Glerum geb 13-07-1867
  Cornelia Glerum geb 09-03-1869, overl 17-11-1869 in Yerseke

  Paulus Schouwenaar en Maria van de Vrede kregen in Yerseke twee dochters:
  Tannetje Schouwenaar, geb 06-06-1876
  Pieternella Cornelia Schouwenaar, geb 13-08-1877

  De eerste die emigreert is Johannis.
  Johannis Glerum, 36-jarige arbeider uit Yerseke, arriveert op 01-07-1901 in New York aan boord van de Statendam samen met zijn vrouw Johanna (35, geb in Yerseke, dochter van Jacobus Mieras en Catalina Traas). Zij zijn op weg naar Grand Rapids in Michigan.
  In 1910 blijken zij een 10-jarige dochter Marrie te hebben! Ik vermoed dat zij eigenlijk de dochter is van Johannis’ halfzus Tannetje Schouwenaar; zie verderop. Johannes is in 1910 laborer bij een Factory en woont op Caroline Place in Grand Rapids.

  Zijn broer Dingenis Glerum (de vader van de beide gefotografeerde broers) arriveert op 11-06-1907 in New York aan boord van de Rijndam. Hij is 45, schipper uit Yerseke en zijn gezin bestaat uit echtgenote Pietje (Pieternella van Kruiningen, geb ca 1867 in Waarde, dr van Dingenis van Kruiningen en Jakoba Nieuwenhuize) en hun kinderen Marinus 19, Dingenis 16, Jacob 15, Maria 11, Francois en Jacoba van 10, Jacomina 9, Paulina 8, Johanna 7, Johannes 5 en Hubrecht 3. Het gezin is op weg naar W. van Kruiningen, een zwager van Dingenis, in Passaic, New Jersey.
  In 1910 woont Daniel Glerum met zijn vrouw Nellie en (dan) 12 kinderen in Lodi, Bergen Co., New Jersey. Hij is laborer bij ‘Chemical Works’.

  Op 03-09-1907 arriveert broer Jacob Glerum, 44 jaar oud, arbeider uit Yerseke, met echtgenote Helena (43 jaar oud, geb te Baarland, dr van Izak Bakker en Anna Westplate) en kinderen Marinus 22, Isaac en Anna van 19, Marie 16, Hermina 15, Jacob 12 en Jacomina van 5. Ze zijn op weg naar broer J. Glerum in Grand Rapids die de overtocht heeft betaald. In het gezelschap bevindt zich ook de 30-jarige Pieternella Schouwenaar, Jacob’s halfzus.
  Echtgenote Helena overleed kennelijk kort na aankomst in Amerika , want op 13-05-1908 trouwt Jacob Glerum in Grand Rapids met de 42-jarige Gertrude Bergers Vangemert (m.a.w. weduwe van Van Gemert). In 1910 is Jacob laborer in een Furniture factory en woont met Gertrude, vier Glerum- en zes Vangemert kinderen op Gezon Court in Grand Rapids.

  Ook zus Jacomina Glerum vertrok naar Amerika. Zij trouwde op 21-08-1884 in Yerseke met Hubrecht Koster (geb ca 1864 in Krabbendijke, zn van Jacobus Koster en Maatje Schrier).
  Op 04-11-1903 arriveert zij in New York met haar gezin,. dat bestaat uit haar 39-jarige echtgenoot Huibrecht en hun kinderen Marinus 17, Jacobus 15, Jan 14, Dingenus en Jacob van 11, Maatje 9, Johannes 8, Adriaan 5, Marie 4 en Janna 3. In hun gezelschap reist ook de 28-jarige weduwe (en Jacomina’s halfzus) Tannetje Schouwenaar met haar 3-jarige dochtertje Marietje.
  Het hele gezelschap is op weg naar broer J. (=Johannis) Glerum die in Grand Rapids op Caroline Place 25 woont.
  Jacomina en Hubrecht gaan in Amerika als Minnie en Herbert Koster door het leven. Zo noemen ze ook hun beide in Amerika geboren jongste kinderen. In 1910 is Herbert cement work contractor en woont het gezin aan Widdicomb Street in Grand Rapids.

  Tannetje Schouwenaar trouwt in Grand Rapids op 24-06-1908 als Tillie Schouwenaar met Bruin Flietstra. In 1910 woont zij met Bruin en zijn 5 kinderen in Grand Rapids. Tillie heeft nooit kinderen gehad volgens de informatie in de 1910 census (volkstelling)…..maar volgens het Zeeuws Archief had zij bij een onbekende man een dochter Maria, geboren op 31-08-1899, die ook in de immigratiegegevens als dochter van Tannetje vermeld wordt. En dat zou dus heel goed de in 1910 uit het niets opduikende dochter Marrie van Johannis en Jacoba Glerum kunnen zijn.

  Tot zover de emigrerende Glerum-families…..

  Overigens kwamen emigranten pas vanaf 1892 op Ellis Island aan. Het eerste immigratiecentrum was Castle Garden (van 1855 tot 1890). Tegenwoordig heet dat Castle Clinton National Monument; het ligt op The Battery op de zuidpunt van Manhattan. Misschien heb je vanaf The Battery de boot naar Ellis Island genomen?

  Enjoy the remainder of your trip!

  Met vriendelijke groet
  Nynke van der Zee.

 2. Beste Nynke
  Dank je voor de bijzonder uitgebreide informatie over de gebroeders Glerum. Ik denk dat de bibliothecaris op Ellis Island hier ook heel blij mee zal zijn! Als ik het goed begrijp, zal ik tijdens mijn laatste week nog naar Castle Clinton Monument moeten. Ik ben inderdaad van Battery gegaan.
  Groetjes
  Lilian Dominicus

 3. Nynke van der Zee

  Lilian,

  Graag gedaan en inderdaad, je zult nog terugmoeten naar The Battery. Geen straf toch :-)?
  Als je weer in Nederland bent, moet je een keer gaan eten in Hotel New York in Rotterdam. Dat is het voormalige hoofdkantoor van de Holland America Lijn aan de Wilhelminakade, vanwaar veel Nederlandse emigranten zich inscheepten richting ‘het beloofde land’……
  Zie ook http://www.hotelnewyork.nl/2007/hotel-new-york/

  Groet
  Nynke

 4. Zeker niet ;-). Ik ben er inderdaad bang voor dat ik bij terugkomst op een vreselijke strafexpeditie moet naar Hotel New York ;-) ;-) Groetjes.

 5. Nynke van der Zee

  Sja, ’t val al nie mee, é : -)?
  Op http://www.usgennet.org/usa/nj/county/bergen/photographs.html staat een foto van het héle gezin van Dingenis Glerum (breed lachend!) op Ellis Island! Gelukkig is de foto aanklikbaar (en dus vergrootbaar!).
  Da’s met recht een orgelpijp-gezin……., zeg maar gerust een panfluit!

 6. Dat kun je wel zeggen, ja. Bedankt voor de link!

 7. Robert Glerum

  Over Dingenis Glerum, vader van de afgebeelde broers, is nog het volgende te melden:

  Dingenis Glerum vertrok op 1 juni 1907 met vrouw en 11 kinderen met de Rijndam naar New York. Hij had geboekt bij J. Kramer, die f 45, commissie verkreeg voor het vervoer, dat het gezin f 819, kostte (derde klas). Tevens bracht hij f 146,25 mee.
  Hun aankomst op 11 juni was vermeldenswaard vond de New York Times en ze werden op de foto gezet op Ellis Island. Het blad van de HAL (Holland America Line) kopte dat dit het goede soort immigranten waren met elf “sturdy children” en “a pocketbook with several hundreds of dollars”.

  Bovenstaande tekst beschreef de foto van de familie Glerum op Ellis Island en de Staat van Passagegelden van de Rijndam 1 juni 1907 (Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam) op een tentoonstelling over Zeeuwse emigranten naar Amerika het vertrek van Dingenis Glerum.

  Dingenis vertrok op 28 mei 1907 uit Yerseke volgens het bevolkingsregister.

 8. Wow, wat een hoop informatie erbij! Dankuwel. Ik neem aan, gezien uw naam, dat u ook familie bent van deze Glerum-tak?

 9. Is het wellicht mogelijk dat de door Nynke van der Zee genoemde Johanna (Mieras), 35 jr, gehuwd met Johannis Glerum in werkelijkheid Jacoba Mieras is, gezien het huwelijk tussen Johannis Glerum, oud 23 jaar, zoon van Marinus Glerum en Maria van de Vrede die op 22 maart 1888 te Yerseke huwt met Jacoba Mieras, 22 jaar, dochter van Jacobus Mieras en Catalina Traas. Wellicht weet Robert Glerum dat? Nynke van der Zee, ik doe onderzoek naar Traas en je hebt mij weer een stukje verder geholpen, dank
  r.j.smelt@hccnet.nl

 10. Laura Singletary

  Hello! My mother is Jacob Glerum’s great grandchild. Her mother is Lucille Glerum of Grand Rapids, Mi. We have always thought that photo was the picture of our family but it seems the comments in your blog are confirming that. It is difficult for me to get the entire conversation because I have to use a translator. Are you related to the Glerum family from Yerseke?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s