Mary Risseeuw geeft lezing over Zeeuwse emigratie

In mijn onderwaterschermpje kan ik zien vanaf welke sites op mijn blog wordt geklikt en zo kwam ik erachter dat Mary Risseeuw, die ik  vorig jaar rond deze tijd opzocht, binnenkort in het land is. Zij geeft dinsdagavond 30 maart een lezing voor de Heemkundige Kring in Terneuzen over Zeeuwse emigrantenfamilies in Amerika en zal voornamelijk ingaan op Zeeuws-Vlaamse families. Onder de ‘cut’ de tekst van de homepage van de Heemkundige Kring.

De spreekster van deze avond is Mary Risseeuw, woonachtig in Sheboygan Falls, Wisconsin. Zoals haar naam al doet vermoeden is zij een afstammelinge van Zeeuws-Vlaamse emigrantenfamilies. Zij studeerde textielkunst en –ontwerp aan de universiteiten van Northern Illinois en Wisconsin-Madison. Vele jaren is zij in het onderwijs werkzaam geweest als docente handvaardigheid en ontwierp zij kostuums voor diverse theaterproducties. Mary is al meer dan 20 jaar in de greep van het genealogievirus en doet onderzoek naar Zeeuwse emigrantenfamilies. Thans is zij werkzaam als directeur ontwikkeling bij het Sheboygan County Historical Research Center.

dinsdag 30 maart 2010

Hotel l ‘Escaut, Scheldekade 65 Terneuzen,

aanvang 20.00 uur.

In de 19e eeuw was Amerika een populair emigratieland.

In Nederland waren de economische omstandigheden niet zo gunstig. Er heerste armoede onder grote groepen van de bevolking. Amerika was het land van de onbegrensde mogelijkheden. Velen trokken daar heen, vaak aangemoedigd door advertenties in lokale kranten en brieven van familieleden die de oversteek al eerder hadden gemaakt.

In deze geheel Engelstalige lezing zal zij ingaan op verschillende aspecten van de emigratie. Zo geeft ze voorbeelden van families die gezamenlijk aan de reis begonnen en de omstandigheden waaronder werd gereisd. De Zeeuwse emigranten vertrokken meestal vanuit Rotterdam en kwamen aan in de haven van New York. Van daar ging de reis vaak verder naar Albany, Chicago, Milwaukee of Sheboygan. Eveneens is er aandacht voor de leefomstandigheden en beroepen van de emigranten. Tijdens de lezing komen persoonlijke verhalen aan de orde die zijn teruggevonden in brieven en is er aandacht voor genealogische familieverbanden tussen de emigrantenfamilies.

Speciale aandacht zal er zijn voor enkele familie’s die vanuit Terneuzen, Zaamslag en Axel emigreerden. Een kleine greep uit de familienamen:

De Meester, Oppeneer, Van de Wege, Dees, Faas, de Braal, Hamelink, de Kraker en Dieleman.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Agenda

Plaats een reactie